Se anunţă noi proteste la Cluj-Napoca

Anul trecut, în data de 10 august, mii de români au ieşit în stradă pentru a participa la mitingul diasporei împotriva corupţiei. Anul acesta, în aceeaşi dată, mai multe proteste se anunţă la Cluj, în ţară, cât şi în diaspora, pentru a marca faptul că a trecut atâta timp, iar ancheta dosarului nu pare să înainteze. În opinia sociologului clujean Ioan Hosu, 10 august 2019 este doar un pretext care continuă narativa dominantă împotriva PSD. Acesta atrage atenţia că manifestările de acest gen reprezintă una dintre preocupările majore ale electoratului, care a votat masiv împotriva celor de la putere la ultimele alegeri.

“Sunt două aspecte aici care trebuie subliniate. Pe de o parte, atâta vreme cât există suspiciuni în privinţa onestităţii referitoare la reforma justiţiei, cât există mesaje internaţionale în această direcţie şi, în egală măsură cât nu există semne clare că în România statul de drept nu e subiect de negociere politică, aceste manifestaţii şi manifestări publice vor exista. Apoi, să nu uităm că de fapt aici vorbim de una dintre preocupările majore pentru electoratul care a votat masiv împotriva PSD, la ultimele alegeri. Pierderea încrederii în PSD este generată de genul acesta de suspiciuni. Pe de altă parte, din nou, în aceeaşi logică, electoratul opoziţiei apreciază ca temă majoră pentru România modul în care se reglementează aspectele vieţii publice, fie că este vorba de justiţie, impozitare, de orice se întâmplă în zona de reglementare iniţiată de guvern. Există întotdeauna suspiciunea că aceste lucruri sunt făcute cu dedicaţie pentru cineva. E o temă care se prelungeşte în ultimii doi sau trei ani şi care cred că va rămâne şi va continua, fiind majoră pentru agendele electorale”, consideră Ioan Hosu.

Sociologul clujean subliniază, totodată, că românii nu uită faptele violente, iar în acest context, până la urmă, orice măsura s-ar fi luat de către actualii guvernanţi, poate fi apreciată ca fiind insuficientă.

“Dincolo de contextele mai largi pe care le-am menţionat, mersul anchetelor interne şi mersul anchetei în general privind ceea ce s-a întâmplat în 10 august, nu vine să lămurească şi să indice clar responsabilităţi şi măsuri luate. În acest context, atunci când lucrurile nu sunt explicate, vor exista întotdeauna grupuri, indivizi, lideri de opinie, instituţii media sau reprezentanţi din politica internaţională care vor solicita clarificări. Dacă situaţia era clară şi se indica, de exemplu, un abuz în serviciu, lucrurile erau tranşate. Dar chiar şi atunci cred că ar fi existat acest moment al zilei de 10 august 2019, pentru că 10 august 2018 a fost un moment cu o încărcătură emoţională puternică şi orice măsură s-ar fi luat de către actualii guvernanţi, ar putea fi apreciată ca fiind insuficientă pentru ce s-a întâmplat atunci. Au fost multe lucruri neclare acolo, multă violenţă, iar asta nu se uită. Dincolo de tema violenţei, mai este o temă- problema lipsei de competenţă. 10 august e doar un pretext care continuă narativa dominantă împotriva PSD. Internetul şi reţelele sociale au o memorie vizuală bună. Să nu uităm că cei din diaspora, au venit anul trecut acasă, unde au încasat gaze lacrimogene şi au ajuns la spital”, mai spune Ioan Hosu.

Violenţa nu se uită

Organizaţia “Umbrela Anticorupţie” anunţă că protestul din 10 august 2019 va fi organizat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, de la ora 19.00.

“Pe 10 August 2018 am văzut cum jandarmii dădeau cu gaze în toate direcțiile, indiferent că în fața lor stătea o femeie gravidă, un copil sau un vârstnic. Am văzut oameni loviți cu bastoanele și alergați pe străzile capitalei, oameni care au ajuns în spitale cu răni deschise de la armamentul folosit de jandarmi, jurnaliști atacați pentru a nu putea surprinde imaginile represiunii aplicate celor care protestau, dar am văzut și oameni care nu s-au dat bătuți și care au continuat să se opună abuzului celor care ar fi trebuit, în realitate, să-i apere, nu să-i lovească.

Sute de plângeri penale au fost depuse la Parchete, însoțite de clipuri, imagini și chiar mostre de haine îmbibate cu gaze, dar iată că nici după un an dosarul nu înaintează.

Ieșim în Piață pe 10 August să cerem pedepsirea vinovaților!’, anunţă organizatorii.

Anca M. COLIBĂȘANU

Articole din aceeasi categorie