Scrima, un sport redescoperit la Cluj-Napoca după 35 de ani

Deși a suferit multe schimbări de-a lungul ultimelor două secole, scrima din Cluj-Napoca a oferit mereu performanțe pe plan național și internațional. Péter Pál Habala nu doar că ține floreta clujeană la cel mai înalt nivel, dar el este, de fapt, cel care a avut grijă ca acest sport, această ramură sportivă să renască în inima Ardealului. O legendă de necontestat în acest sport, dr. Habala și-a dedicat mai bine de șase decenii  scrimei și nu are de gând să se oprească.

La vârsta sa, antrenorul Universității nu concepe ca după ieșirea la pensie să aibă o viață monotonă. În prezent, pe lângă faptul că activează în învățământul superior, acesta se ocupă de secția de scrimă atât a Clubului Sportiv Universitatea, unde lucrează cu campioni, sportivi care au deja un nume cel puțin la nivel național, dar și cea de la Clubul Sportiv Municipal, aici ajutându-l pe campionul național și deținătorul Cupei României la floretă individual, Radu Dărăban. Scopul principal este performanța, locurile fruntașe la cel mai înalt nivel. Deși nu i se acordă foarte multă atenție, scrima este un sport mult mai spectaculos și complicat decât pare. E despre rapiditate, inteligență, delicatețe și, ca în orice sport, e foarte importantă și condiția fizică. Pentru un scrimer, nu e ușor să își poată croi un drum în acest sport, pasiunea fiind, de cele mai multe ori, cea care îi ține montați și motivați pe cei care pornesc pe această cale (ca detaliu tehnic, un echipament la standarde acceptabile constă în jur de 4.000 de euro, doar o singură floretă ajungând la 800 de lei). Antrenorul Universității spune că scrima e un sport în care mereu trebuie să vii cu ceva nou. La fiecare competiție trebuie abordată măcar o mișcare sau o strategie nouă, căci altfel, adversarul cu care te-ai mai duelat în trecut, te va fi „citit”, iar la noua competiție va ști să contracareze metodele deja existente.

„Scrima este arta de a lovi fără să fii lovit”

Scrima la nivel universitar în Cluj-Napoca a luat o pauză de 35 de ani, asta până când Péter Pál Habala a decis că acest sport merită o nouă șansă. În 2013 a reînființat oficial secția de scrimă a Clubului Sportiv Universitatea, iar prima provocare a fost amenajarea unei săli în care sportivii să își poată desfășura antrenamentele în condiții propice performanței. De cum calci pragul sălii localizată pe strada Argeș, îți sar în ochi, de la capătul celor două planșe dedicate antrenamentului sportivilor, cuvintele lui Molière: „Scrima este arta de a lovi fără să fii lovit.”, vorbe care îi motivează pe scrimerii de toate vârstele care activează la cele două cluburi. Un mare avantaj l-a constituit venirea la club a lui Radu Dărăban, scrimer care, cu un an înainte, participase la Jocurile Olimpice de la Londra. În 2014, CS „U” a pus deja mâna pe medalia de argint la Campionatul Național la floretă echipe, iar Radu a reușit să cucerească aurul la proba de floretă individual. De atunci, au urmat medalii peste medalii, iar, în prezent, echipa de campioni (medalia de aur la CN floretă echipe în luna mai a acestui an) de la Cluj-Napoca este formată din Radu Dărăban, Sebastian Flucuș, Bartók Alpar și Gérard Tuzhanyi.

Cel mai bun floretist al României se află la Cluj-Napoca

Întrebat care a fost „cheia succesului” în aducerea sportivilor universitari din nou pe podiumurile competițiilor naționale, antrenorul Péter Habala a spus că, pe lângă ajutorul din partea clubului prin oferirea celor mai bune condiții, principalul element este munca îndelungată. „Când ești antrenor și ai un sportiv, în momentul în care e la tine, scoți de la el ce e mai bun, nu contează de unde vine și unde merge mai apoi. Bineînțeles, munca.. munca, seriozitatea și a contat mult că l-am adus acasă pe Radu. El e cel mai bun floretist al României și nu am avut nicio problemă să îl țin până la vârsta asta în formă. Așa a fost crescut și educat de acasă, să lucreze, îi place ceea ce face, iar cu factorii aceștia nu ai cum să ratezi. Până când „mă țin balamalele” și sunt „util” și atâta timp cât avem condițiile pe care le avem, clubul ne sprijină, mergem înainte și ne luptăm.” În luna februarie a anului viitor, urmează Cupa Campionilor Europeni, unde Universitatea Cluj participă din postura de campioană națională. Așteptările nu sunt neapărat mari, iar obiectivul este doar participarea, deja asigurată, și învățarea, pentru a lua pulsul și a observa valoarea scrimei continentale și stilurile echipelor din celelalte țări. O experiență din care se vor trage multe învățăminte. În ceea ce privește generațiile mai tinere, de la Clubul Sportiv Municipal, campionul Radu Dărăban este cel care se ocupă de antrenamente. La sfârșitul lunii trecute a avut loc, la Timișoara, Cupa Floreta (ediția a IV-a), concurs internațional cu participanți de până la 14 ani: copii – grupa I, II, III – și semi-cadeți. Din nefericire, CSM Cluj, nu a obținut rezultate deosebite, singurele medalii fiind obținute de Boglarka Willig (aur) și Răzvan Deac (bronz). Dr. Habala participă și el la pregătirea copiilor, Radu fiind încă începător în această ramură, iar, conform spuselor sale, e greu în zilele noastre să se găsească tineri și copii pasionați de acest sport și, mai ales, care să fie și foarte buni.

„Vrem să întinerim echipa”

Péter Habala s-a pronunțat și cu privire la viitorul celor două secții de care se ocupă (alături de Radu Dărăban) și la situația la nivel național. „Încercăm să ne descurcăm. De când am reînceput aici, este fluență, suntem apreciați, Radu a primit premiul de „Maestru al sportului”, a fost apreciată munca lui și a noastră. În scrima clujeană, întotdeauna am fost printre primele secții, în față, niciodată nu eram codași. Înainte eram mai mulți antrenori, acum, și la Universitatea, și la CSM, suntem câte un antrenor. Așteptăm să vină un băiat sau o fată care să „țâșnească”. Dacă și eu, și Radu lucrăm foarte bine, ne trebuie patru ani ca să creăm o generație care să aducă satisfacții. În ceea ce privește echipa actuală, sunt foarte mulțumit. Doi dintre ei au 36 de ani și se țin foarte bine. Urmează să întinerim puțin echipa. Va veni un băiat de 19 ani pentru a-l înlocui pe unul dintre cei doi veterani. Am și două fete bune, una de 19 și a doua de 23 de ani. Probabil vom aduce o fată de la București și fac și o echipă de fete și atunci lărgim secția. Cu cât mai multe posibilități, cu atât mai multe șanse la performanță. Cam înspre asta se îndreaptă secția noastră. La nivel național, din păcate, floreta e pe locul doi, însă, la celelalte două arme, România se descurcă foarte bine. Spada feminină a fost și este foarte bună, la fel și sabia masculină. Problema la noi sunt antrenorii. Unii au îmbătrânit, iar cei buni, tineri au plecat în străinătate, iar la noi se lucrează cu ce a rămas.”

Nu se mai face selecție în școli

Habala Péter Pál: „Avem copii, însă suntem în continuare în căutări. Pe vremuri, în comunism, prima selecție se făcea la școli, acum noi trebuie să facem reclamă, din vorbă în vorbă mai mult, și oamenii vin și își aduc copiii aici. Avem seria de începători de marți și de joi, cei nou veniți, de 8, maximum 9 ani. La 10 ani deja e târziu, pentru că avem copii de 8 și 9 ani care deja sunt concurenți. Prima selecție se face în secția de marți și joi de care se ocupă Radu Dărăban. De aici, după ce vede care se mișcă mai bine, imediat îi desparte în două grupe: una care e mai „răsărită” și una cu copii care încă nu au prins mare lucru. Evident, aceștia mai târziu ar putea să evolueze și să ajungă să se descurce. Unii sunt mai lenți în dezvoltare, alții imediat prind mișcarea, alții sunt mai nervoși, alții, mai fricoși, e în funcție de caracter. Deci Radu desparte seria de începători în două grupe, una mai „avansată” și cealaltă, din care vedem ce iese. Iar aici lucrăm o anumită perioadă cu 20-25 de copii, din care mai pleacă, mai vin. Problema era când mai veneau ulterior și, totuși, îi primeam, cu speranța că putea ieși ceva, că puteau ajunge la același nivel. Ne-am dat, totuși, seama că nu prea merge în felul acesta, iar acum luăm grupe câte 3, 4, 5 luni, iar apoi facem trecerea la următorul nivel. Din grupa de elită de la începători, copiii intră în seria superioară, de luni, miercuri și vineri. Avem și aici o grupă valorică mai bună și una mai puțin bună. Un copil care promovează de la Radu vine în grupa valorică a doua din seria asta, iar noi avem speranța că acesta va ajunge la nivelul celor din seria asta. Problema cea mai mare e că prin acest proces nu reușim să găsim „perla”, la nivelul acesta trebuie să găsești unul-doi care sunt „trăznet” și care vor duce toată seria cu ei”.

Cristian COZMACIUC

Articole din aceeasi categorie