Șase ani cu Papa Francisc, al doilea papă care vine în „Grădina Maicii Domnului”

În 13 martie 2013 era ales ca Succesor al lui Petru Cardinalul Jorge Mario Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires, care și-a luat numele Francisc. Șase ani mai târziu putem spune cu inima plină de bucurie că este al doilea papă care vine în România, după Sfântul Ioan Paul al II-lea.

S-au împlinit miercuri, 13 martie, șase ani de când Papa Francisc a fost ales Episcop al Romei, al 265-lea Succesor al Sfântului Apostol Petru, cel căruia Isus i-a promis: ”Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui. Ție îți voi da cheile împărăției cerurilor: ceea ce vei lega pe pământ va fi legat în ceruri, iar ceea ce vei dezlega pe pământ va fi dezlegat în ceruri” (Mt 16, 18-19).

La aproape o lună după retragerea Papei Benedict al XVI-lea, la conducerea Bisericii Universale venea Arhiepiscopul de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio. Avea atunci 76 de ani. Din start, pontiful argentinian a marcat trei noutăți fără precedent: primul papă cu numele Francisc, primul papă din America Latină și primul papă din ordinul iezuit.

Primele cuvinte ale Papei Francisc, la ora Romei 20:26 – după o referință discretă la propriile origini – au făcut să răsune în Piața Sf. Petru ecoul îndepărtat al cuvintelor Sfântului Ioan Paul al II-lea, un alt papă „venit de departe”. Papa Francisc: «Știți că datoria conclavului era să dea Romei un episcop. Mi se pare că frații mei cardinali au mers să-l ia aproape de la capătul pământului… Dar suntem aici… Vă mulțumesc pentru primire. Comunitatea diecezană a Romei are episcopul său. Vă mulțumesc!»

Trăsăturile simple și profunde ale Pontifului nou ales, cunoscute deja latino-americanilor, se dezvăluiau și celor care-l cunoșteau de doar câteva clipe. Printr-un gest de mare finețe spirituală și umană, Papa Francisc făcea «loc» în jurul său, în Loja Binecuvântărilor solemne, celui care de 13 zile se retrăsese în rugăciune și tăcere pentru a permite Bisericii să trăiască un nou început. Noul Papă a spus: «Aș dori să fac o rugăciune pentru episcopul nostru emerit, Benedict XVI. Să ne rugăm cu toții pentru el, pentru ca Domnul să-l binecuvânteze și Maica Domnului să-l ocrotească».

Au urmat de atunci șase ani bogați în activitate pastorală, cu documente, cateheze, adunări sinodale, întâlniri cu tinerii și familiile, vizite surpriză și călătorii apostolice internaționale. „Milostivirea”, „periferiile”, „săracii”…, sunt între cuvintele cheie ale unui pontificat care, într-o epocă de schimbări rapide, stă sub semnul comuniunii și al reînnoirii Bisericii.

O „constantă” a celor șase ani de pontificat a subliniat-o, în cadrul unui interviu pentru Radio Vatican, directorului ad interim al Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Alessandro Gisotti: „Cu toții am fost uimiți că a ales numele Francisc, gândindu-ne la Sfântul Francisc de Assisi, om al păcii, sărăcuțul care a căutat întotdeauna modalitatea dialogului, cu speranță împotriva oricărei speranțe. Papa Francisc face onoare numelui său și, desigur, misiunii sale, în calitate de pontif, de constructor de punți. Uneori noi uităm această dimensiune caracteristică pontifilor. Cum am văzut de atâtea ori, prin cuvinte și mai ales prin gesturi, Papa Francisc reușește să spargă zidurile diviziunilor și să construiască punți care traversează zidurile. Cred că aceasta este o constantă a pontificatului pe care o vedem în continuare și astăzi”.

În același interviu s-a amintit și viziunea pontifului privind o Biserică „în ieșire”, care merge împreună, care are un caracter sinodal. Spiritul sinodal cu care Papa Francisc trăiește dimensiunea pastorală a fost exprimat încă de la începutul pontificatului, când a subliniat importanța prezenței păstorului înaintea poporului, în mijlocul acestuia, dar și în urma lui. „Este frumos să ne gândim că Biserica nu este doar un far care iluminează dintr-un punct fix, îndepărtat, ci este asemenea unei torțe care iluminează și face acest lucru mergând alături de poporul lui Dumnezeu”.

Mare și plină de recunoștință este în această perioadă bucuria Bisericii Catolice din România, care se pregătește intens să primească anul acesta – la București, Iași, Șumuleu Ciuc și Blaj – vizita Sfântului Părinte, în zilele 31 mai – 2 iunie, sub genericul „Să mergem împreună!”.

Preluăm rugăciunea specială a Bisericii locale pentru vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România: «Doamne Isuse Cristoase, păstor veșnic al tuturor credincioșilor, tu care ți-ai zidit Biserica pe stânca lui Petru, ajută-l mereu pe Sfântul Părinte Papa să fie, după planul tău, semnul viu și vizibil, precum și promotorul neobosit al unității Bisericii tale în adevăr și iubire. Să vestească lumii toată evanghelia ta cu curajul apostolilor. Să asculte glasurile și dorințele credincioșilor și ale lumii și să nu obosească niciodată în promovarea păcii. Să conducă poporul lui Dumnezeu având mereu în fața ochilor exemplul tău, Isuse Cristoase, Bunule Păstor, care ai venit nu ca să fii slujit, ci ca să slujești și să-ți dai viața pentru oile tale. Iar nouă dă-ne, te rugăm, Doamne, o voință puternică de comuniune cu el și ascultare sinceră de învățăturile sale. Amin».

A. Dancă, A. Mărtinaș (Radio Vatican)

Articole din aceeasi categorie