Sarmizegetusa Regia are nevoie de materiale informative şi de o bază logistică pentru arheologi

Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia are nevoie de materiale informative şi panouri explicative pentru a fi mai bine pusă în valoare din punct de vedere al potenţialului turistic, dar şi de o bază logistică pentru arheologii care efectuează cercetările ştiinţifice în acest sit UNESCO, sînt de părere specialiştii care au luat parte, luni, la prima ediţie a manifestării ‘’Ziua Porţilor Deschise’’, de la Sarmizegetusa Regia.

‘’Materialele informative sînt destul de precare, panourile explicative pentru turişti sînt aproape inexistente. Noi, cercetătorii, avem nevoie de o bază arheologică, în primul rînd. Toată lumea ne reproşează că lucrăm prea puţin aici. Or, în condiţiile în care stai în cort, nu ai curent electric şi nici semnal de telefon, nu poţi lucra mai mult de două-trei săptămîni pe an pentru că bagi oamenii în spital’’, a declarat coordonatorul ştiinţific al şantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, conf. univ. Gelu Florea, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Chiar şi în aceste condiţii, săpăturile arheologice realizate în acest an au scos la suprafaţă diverse obiecte dacice, dar şi romane, fapt care arată complexitatea activităţilor desfăşurate în incinta cetăţii în urmă cu 2.000 de ani. Între obiectele importante găsite de echipele de arheologi se numără fragmente de ceramică dacică şi romană, un capac inscripţionat cu o literă grecească şi o greutate de cîntar.

‘’Aceste descoperiri confirmă tot ce ştim despre Sarmizegetusa şi aduc lucruri în plus care arată că acum 2.000 de ani aici era un centru foarte important, cu o viaţă extrem de complexă pe care abia acum începem să o descoperim, pe baza acestui puzzle pe care îl completăm în fiecare an’’, a apreciat profesorul Gelu Florea.

Cîteva sute de turişti au vizitat cetatea dacică Sarmizegetusa Regia cu ocazia manifestării Ziua Porţilor Deschise. Turiştii au primit explicaţii şi au fost conduşi în cetate şi la săpăturile arheologice de către specialiştii şi studenţii Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai.

Articole din aceeasi categorie