Sărbătoarea Portului Popular la Gădălin

Văzând ceea ce s-a întâmplat zilele trecute la Gădălin, nu pot să fiu decât în asentimentul jurnalistei americance Ellen Goodmann, care a definit tradiţia drept ”indicatoare care conduc adânc în subconştientul nostru” şi care, aş adăuga, trezesc la viaţă identitatea noastră de români buni şi creştini buni.
Sărbători ca cele de la Apahida, Floreşti, Gădălin şi Jucu (care urmează) răscolesc – în sensul bun – tradiţiile fără de care ne pierdem identitatea ca români, pe care nu avem voie să le abandonăm şi sunt mai mult decât binevenite în anul centenarului Marii Uniri de la 1918.Cineva a spus că este mai grav să-ţi uiţi tradiţiile decât istoria. Căci tradiţia ţine de spiritualitate şi de raportul cu sine, înţelegând că avem nevoie de tradiţii ca ne amintim cine suntem. Ştiu, titlul e cel puţin banal, dar am considerat că făcând astfel de ”popasuri” jurnalistice, imaginile sunt cele care substituie cu succes impasul în materie de inspiraţie.
Gădălin, localitate aflată în Comuna Jucu din judeţul Cluj, care pe harta iosefină a Transilvaniei din anii 1769-1773 apare cu numele de Kotelend, s-a îmbrăcat în…bună dispoziţie pentru cea de-a cincea ediţie a Sărbătorii Portului Popular, care şi în acest an s-a bucurat de un număr impresionant de participanţi. Evenimentul este organizat de Parohia Ortodoxă Gădălin, în colaborare cu Primăria Comunei Jucu şi cu Centrul de Creaţie şi de Promovare a Culturii din cadrul Consiliului Judeţean Jucu. Manifestarea a prilejuit 7 ani de la sfinţirea (târnosirea) Bisericii Ortodoxe din localitate, având hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, respectiv 160 de ani de la construirea lăcaşului de cult. Momente care au fost marcate aşa cum se cuvine, iar Sfânta Liturghie a fost oficiată, în Altarul de vară, aflat în vecinătatea Bisericii, de Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, slujitor al Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, împreună cu părinţii din cadrul Cercului Preoţesc Jucu. Gazdă primitoare a fost părintele iconom stavrofor Mitrea Adrian Paulian, cel care în 2018 a celebrat 20 de ani de slujire la Sfântul Altar. În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhimandrit Dumitru Cobzaru le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa cunoaşterii şi deopotrivă păstrării identităţii creştine prin cercetarea bisericii şi ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, încercând să-l şi împlinim. Părintele Arhimandrit a atras atenţia asupra pericolului reprezentat de îmbătrânirea populaţiei din mediul rural şi de frecvenţa scăzută la biserică în duminici şi zile de sărbătoare. În accepţiunea distinsului părinte, o altă cauză a scăderii numărului de credincioşi îl reprezintă dezbinarea în ceea ce priveşte credinţa, dar aceasta din urmă rămâne statornică atâta vreme cât o păstrăm aproape pe Maica Domnului, asimilând-o vieţii noastre. În contextul sărbătorii, Părintele Arhimandrit a subliniat şi importanţa păstrării valorilor şi tradiţiilor, iar în final i-a îndemnat pe credincioşi să nu-şi piardă credinţa în ciuda curentelor şi conceptelor distructive care guvernează societatea post-modernă: secularismul, globalizarea, individualismul, pluralismul, sectarismul, ignorantismul şi autosuficienţa. Curente care zguduie din temelii familia creştină. Şi i-a oferit ca exemplu de statornicie în credinţă pe sfinţii martiri Brâncoveni.
Sarbatoarea a cuprins, potrivit tradiţiei, o paradă a portului popular şi a continuat cu un spectacol de muzică populară şi dansuri tradiţionale, susţinute de Formaţia de Jocuri Populare Panticeu (instructor coregraf Mircea Cenan), Ansamblul Folcloric Rapsodia Someşană (instructori coregrafi Ilie Lung şi Victor Pop), Ansamblul Folcloric Codrişorul din Bonţida (instructor coregraf Mihai Rus), Ansamblul Folcloric Jucu Someşan (instructori coregrafi Paul şi Lavinia Mureşan), Grupul vocal Zestrea Ardealului (profesori coordonatori Dorin şi Marina Simionescu), Angela Nistor, Voichiţa Naghi, Ioan Merca, Ana Crişan, Răzvan Colcer, Cristian şi Alesia Rus, Diana Roman, Robert Moldovan, Florina Trif şi Maria Marcu. Să mai adăugăm că la eveniment au fost prezente oficialităţi locale, în frunte cu domnul primar Dorel Valentin Pojar.

Urmează Zilele Comunei Jucu
Evenimentul va avea loc sâmbătă şi duminică, 25 şi 26 august, în Jucu de Sus, fiind organizat de Primăria şi Consiliul Local Jucu. Dintre invitaţi îi amintim pe Fly Project, Emanuel Cârstea, Mădălina Banciu, Alina Ploae, consacraţii Aurel Tămaş, Marius Ciprian Pop, Cornelia şi Lupu Rednic, Dolfina Aştilean, Sergiu Sotelecan, Andreea Ciupe, Claudiu RABĂ Racz, Raluca & Band şi Arpy & Zip Band.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi
Evenimentul, la care am avut onoarea de a participa, a avut loc zilele trecute la Zalău şi a reunit peste 1000 de tineri din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Tema reuniunii a fost ”Unitate, Libertate, Responsabilitate”, fiind în acord cu tematica propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind ”Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi ”Anul comemorativ al făuritorilor Marii Unirii din 1918”. Festivitatea de deschidere a avut loc la Catedrala Episcopală din Zalău, unde au fost prezenţi între alţii Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, PS Episcop Petroniu al Sălajului, PS Timotei al Sătmarului şi oficialităţi locale. În continuare, caravana tinerilor s-a deplasat la Colegiul Tehnic ”Alexandru Papiu Ilarian”, unde, sub îndrumarea preoţilor, au participat la workshop-urile intitulate sugestiv ”Tineri voluntari în slujba aproapelui”. În program au fost incluse vizitarea Muzeului de Istorie şi a Bibliotecii din localitate. ”Procesiunea Tinereţii” a avut ca punct de plecare Catedrala Episcopală ”Înălţarea Domnului” şi s-a desfăşurat pe traseul Bulevardul ”Mihai Viteazul” – Prefectura Judeţului Sălaj – Primăria Municipiului Zalău. Prima din cele două zile dedicate evenimentului s-a încheiat cu un program artistic oferit de Ansamblul Folcloric ”Porolissum” şi de cunoscutul interpret de muzică populară Dinu Iancu Sălăjeanu. Cea de-a doua zi a început cu Sfânta Liturghie, oficiată de PS Episop Petroniu al Sălajului şi PS Timotei al Sătmarului, împreună cu un sobor de preoţi, iar la final, tinerii s-au deplasat spre Sala Sporturilor ce poartă numele cunoscutului antrenor de handbal Gheorghe Tadici, aflată în vecinătatea Catedralei Episcopale. Tribunele sălii s-au dovedit neîncăpătoare pentru cei care au ţinut să-l vadă şi să-l audă pe Pr. Prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”. Distinsul invitat le-a vorbit tinerilor despre unitate, libertate şi responsabilitate, iar la finalul prelegerii, care a durat aproximativ 40 de minute, a răspuns cu amabilitate întrebărilor. Manifestarea s-a încheiat cu un foarte inspirat moment artistic oferit de artişti locali.
Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie