Sărbătoare românească la Miercurea Ciuc

La sfîrşitul acestei săptămîni, la Miercurea Ciuc va fi sărbătoriră ridicarea în rang de Arhiepiscop onorific „ad personam” a Preasfinţitului Episcop Ioan Selejan şi totodată împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei.

Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 18 – 19 iunie a.c., a acordat PS Ioan Selejan, Ioan-Selejan-12Episcopul Covasnei şi Harghitei, rangul de Arhiepiscop onorific pentru activitate ierarhică pilduitoare şi slujire chiriahală deosebită şi îndelungată a Bisericii.

Episcopia Covasnei şi Harghitei a fost înfiinţată în urma hotărîrii Sfîntului Sinod al BOR din martie 1994. În 12 iulie acelaşi an, PC Arhimandrit Ioan Selejan, Superiorul Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim şi Iordan, era ales de Colegiul Electoral Bisericesc ca Întîistătător al nou înfiinţatei episcopii, cu sediul la Miercurea Ciuc. Hirotonit ca episcop în 20 iulie 1994, la Mînăstirea „Sf. Ilie” din Topliţa, PS Ioan Selejan, primul Episcop al noii Episcopii a Covasnei şi Harghitei, a fost instalat în 25 septembrie 1994.

În cei 15 ani de existenţă a Episcopiei Covasnei şi Harghitei, PS Ioan a acordat o mare atenţie refacerii patrimoniului parohiilor româneşti, organizînd şi coordonînd în mod direct peste 160 de şantiere de construcţii, reparaţii de biserici, mînăstiri şi case parohiale. În aceşti ani au fost construite 24 biserici, şase mînăstiri şi schituri, 20 de case parohiale, patru capele militare. Au fost reparate 86 de biserici şi 57 case parohiale, iar 39 biserici au fost restaurate şi pictate. De asemeni, au fost amenajate două capele şcolare, o capelă la Spitalul Municipal din Topliţa şi o capelă la Penitenciarul din Miercurea Ciuc.

O atenţie deosebită a fost acordată şi identificării şi recuperării spaţiilor sacre din cuprinsul Eparhiei. Astfel, pe locul bisericilor distruse în perioada 1940 – 1989 (cele mai multe, după Diktatul de la Viena), au fost ridicate Cruci (la Căpeni, Comolou, Vîrghiş) şi au fost rezidite bisericile-ruină de la Herculian şi Doboşeni.

Din 1994 pînă în prezent, PS Ioan (care a găsit, la instalarea sa ca Episcop al Covasnei şi Harghitei, doar 8 preoţi ortodocşi localnici), a hirotonit un număr de 78 preoţi. Din cei 120 preoţi slujitori ai Eparhiei, în anul 2009, 85 sînt cu studii superioare şi 35 cu studii medii.

Cu binecuvîntarea PS Ioan, în cei 15 ani au fost şcolarizaţi 70 de elevi seminarişti, 152 studenţ teologi, 33 masteranzi, şase doctoranzi, doi doctori în Teologie şi opt studenţi ai Facultăţii de Medicină.

Nu au lipsit, în aceşti ani, nici momentele de tensiune, de amintit fiind, în principal, campania de denigrare a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, acuzată în mass-media că duce o campanie de cucerire a aşa-zisului Pămînt Secuiesc prin extinderea bisericilor cu „cupole în formă de ceapă”.  Dincolo de aceste anormalităţi însă, meritul principal al celor 15 ani de pastoraţie în Harghita şi Covasna îl reprezintă schimbarea radicală de percepţie şi perspectivă a românilor din această parte de ţară: dintr-o comunitate aflată „într-o permanentă defensivă”, lipsită de posibilităţi de prezervare şi afirmare a propriei identităţi, într-o comunitate care, „cu sprijinul fraţilor întru credinţă şi neam”, poate acum nu doar să primească, ci şi să dea patrimoniului cultural naţional „valori perene, la nivelul performanţelor şi exigenţelor  timpurilor pe care le trăim”.

Sfînta Liturghie Arhierească, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi a ridicării în rangul de Arhiepiscop onorific a PS Ioan Selejan, va avea loc la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc, duminică, 23 august, cu începere de la ora 9.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie