Sărbătoare deplină la Jucu

  Frumoasa comună de la interferența Podișului Someșan cu întinsa Câmpie Transilvană și-a organizat și desfășurat marea sărbătoare a comunității locale în ultimul week-end al lunii august.
Au fost două zile de mare răsfăț artistic, ce au răspuns pe deplin dorințelor celor câteva mii de iubitori ai muzicii ușoare, jocului și cântecului popular românesc, veniți la Jucu de Sus nu doar din satele acestei comune, ci și din alte localități clujene.
Înainte de a intra în programul acestei reușite sărbători a jucanilor, trebuie să punctez mesajul amfitrionului Tiberiu Groza, director artistic al ansamblului „Dor Transilvan” și președinte al Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu” din România, care a amintit că 2019 reprezintă jubileul celor 100 de ani de administrație românească în Transilvania, cei mai bogați în realizări şi cei mai fericiți din istoria românilor trăitori pe aceste meleaguri, motiv de a sărbători acest eveniment cum se cuvine, prin manifestări desfășurate în comunele şi orașele din Transilvania.

În aplauzele mulțimii au urcat pe scenă, sâmbătă, duetul Alina Ploaie și Marcel Avram, „Englezul”, trupa „Brigtime Band”, DJ Projet, apoi mult îndrăgitul cantautor și folkist al generației de aur din Cenaclului Flacăra, Ducu Bertzi, care a provocat publicul să cânte împreună cu el melodii cu inflexiuni maramureșene, la fel cum a procedat și Andreea Banică, al cărei recital a provocat explozii de bucurie. A fost o seară lungă și încântătoare, pe un stadion plin, în care mulți au renunțat la gala Cerbului de Aur de la Brașov, pentru recitalurile de aici.
Programul de duminică a fost dedicat folclorului. Preoții comunei au săvârșit o slujbă religioasă, iar șeful administrației publice de la Jucu, Dorel Valentin Pojar, i-a invitat pe scenă pe Ioan Aurel Cherecheș – prefectul județului, pe parlamentarul Horia Nasra, pe Grigore Fati – primarul comunei vecine Apahida și pe Emil Pârțoc – primarul din Iclod, care au adresat administraţiei locale mulțumiri și felicitări pentru realizările obținute. Din cuvântul primarului Dorel Pojar, am reținut că îi place să creadă că viața unei comunități este marcată nu numai de realizări materiale, de truda zilnică a mâinilor și minții, de bogățiile acumulate, ci și prin acest eveniment sărbătoresc.
Spectacolul folcloric a debutat cu cântece ale tinerilor soliști locali Ana Crișan, Daniela Ioana Nemeș, Paul Sâmbotelecan, Julia Goia, Răzvan Colcer, Adela Lorena Buecă și Irina Urian.
Au urmat Angela Rusu, care a coborât de pe scenă și a cântat în hora întinsă de public, ansamblul „Fiii Cămărașului” – recent sosit din turnee efectuate în Cehia și Polonia -, artiștii ansamblului „Dor Transilvan”, veniți și ei din turnee desfășurate în Italia și Grecia, dar şi Iulia Bucur, Sebastian Stan, Georgeta Balla și Elisabeta Guzu, care au contribuit la reușita acestui maraton artistic cu suite de dansuri.
Dolfina Aștilean, Nicolae Turcu au fost aplaudaţi la scenă deschisă, iar Grupul „Zegrenilor din Ceaba” a prezentat tradiții de nuntă, cântece interpretate de frații Ioan și Grigore Zegrean și jocurile „Șapte pași” și „La șură”.
Recitalul Mariei Deac a precedat jocul de artificii, care a luminat cerul acestor locuri, unde s-a născut întemeietorul jurnalisticii din Transilvania, eruditul patriot, filosof și jurist, George Bariț, membru fondator al Academiei Române, deputat în Dieta de la Sibiu și în Senatul Imperial de la Viena, mare luptător împotriva politicii agresive a dualismului austro–ungar.

Dacă înainte de 1990, Jucu era un mare producător de carne, lapte, avea o crescătorie de cai de rasă și deţinea un important sector legumicol care își menține vigoarea și azi, în 2019 comuna dispune de un mare parc industrial, Tetarom lll, care se întinde pe 159 ha, în care își desfășoară activitatea numeroase firme de prestigiu, cum sunt Bosch, De Longhi, Karl Heinz Dietrich, Star Storage, Mab Europe, Ecolor sau Holver. Conform datelor furnizate de conducerea comunei, pe această modernă platformă industrială sunt angajate peste 5.000 de persoane, cifră care depășește numărul locuitorilor acestei unități administrativ teritoriale.
Infrastructura rutieră, feroviară și aeroportul „Avram Iancu” sprijină dezvoltarea comunei, în care se derulează numeroase programe investiționale, concretizate în terminarea branșamentelor la canalizarea din Jucu de Mijloc și Jucu de Sus, înființarea canalizării la Molitură, Gădălin și Vișea, precum și în extinderea canalizării la DN1C. Prin alocări de la bugetul comunei a fost reabilitată o construcție în satul Gădălin, care urmează să fie compartimentată și dotată cu cele necesare autorizării ca Centru de zi pentru 25 de vârstnici. Din aceeaşi sursă este finanţată construirea capelelor din Jucu de Sus și Jucu Herghelie, precum şi supraetajarea dispensarul uman, care a fost dotat cu locuințe de serviciu pentru personalul medical. Iluminatul public a fost modernizat cu tehnologie LED, iar prin alocări din fonduri proprii și dintr-un proiect european vor fi modernizaţi și acoperiţi cu covor asfaltic 12 km de drumuri în perimetrul comunei.

De remarcat că Zilele comunei Jucu s–au desfășurat pe terenul de fotbal dotat cu nocturnă şi situat în fața noii Săli de sport, terminată chiar în această vară, o investiție ce va oferi toate condițiile desfășurării mai multor discipline sportive practicate de tinerii localității și de elevii din școala gimnazială. Pe lângă spațiul rezervat competițiilor sportive, sala dispune de vestiare, grupuri sociale, magazii, compartimente pentru arbitri și chiar cabinete de recuperare sportivă. Să mai amintim că în satul Vișa se află în amenajare un teren de fotbal cu gazon natural și o mini bază sportivă cu teren sintetic și instalație de nocturnă.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie