Sărbătoare de neuitat la Crucea Iancului

Aşa cum spunea chiar Viorel Ghic, primarul din Mărișel, “după ploaie iese soare și în Apuseni”, ceea ce s-a şi întâmplat în dimineața zilei de duminică, când norii plumburii ce acopereau înălțimile verzi de la Fântânele și-au închis robinetele, după o ploaie deasă și rece ce putea să-și pună amprenta pe reușita acestei manifestări cultural – istorice care dăinuie de câteva decenii.

Serbarea de duminică, pregătită cu lux de amănunte de conducerea comunei Mărișel, a fost una dintre cele mai frumoase, iar cei prezenţi nu au mai avut de înfruntat noroaiele sau praful anilor trecuți, deoarece drumurile din vecinătatea Crucii Iancului au fost reabilitate, exceptând DJ – 107 P, care este şi acum total desfundat. Să amintim şi sectorul de alimentație publică al manifestării, dotat cu standuri curate, frumos decorate şi bine aprovizionate.

Sărbătoarea de la Crucea Iancului a debutat cu slujba religioasă săvârșită de preotul Ioan Mocean, la care au participat mii de moți, numeroși primari și politicieni. În sunetele tulnicăreselor Eufemia Cheța și Lucreția Popa, au fost depuse coroane de flori din partea Parlamentului României, Prefecturii Cluj, Consiliului Județean Cluj, Primăriei Mărișel, Consiliului local Mărișel, Partidului Social Democrat, Partidului Socialist, Partidului Pro România, Partidului Naţional Liberal, Societăţii Cultural Patriotice “Avram Iancu” şi filialelor sale din Beiuș, Câmpia Turzii și Târgu Mureș, Primăriilor din Gilău, Mănăstireni, Mărgău, Măguri-Răcătău și Călățele.

Într-un cadru natural de mare frumusețe, primarul Viorel Ghic a salutat prezența miilor de participanți la această manifestare care își are rădăcinile în faptele istorice de acum 170 de ani, şi a adresat invitaţia de a urca pe scenă parlamentarilor Horia Nasra, Cornel Itu, Vasile Cristian Lungu, europarlamentarului Daniel Buda, subprefectului Alin Danci, președintelelui şi preşedintelui de onoare al Societății “Avram Iancu” – Tiberiu Groza și Victor Bercea, președintelui Forumului Montan – Alexandru Cordoș, istoricului colonel Vasile Tutula, generalilor de vânători de munte Grigore Bartoș și Vasile Bârea, precum și primarilor din Gilău – Dumitru Sfârlea, Mănăstireni – Ioan Condor, Beliș – Viorel Matiș, Horea – Nicolae Marin, Zlatna  – Silviu Ponoram, Călățele – Vasile Pripon, Cășeiu – Silviu Boldor, Măguri Răcătău – Petru Prigoană şi Gherla – Ioan Neselean.

Despre luptele pușcașilor și lăncierilor din acest ținut al Apusenilor împotriva honvezilor au vorbit Viorel Ghic şi Vasile Tutula, iar europarlamentarul Daniel Buda, apreciind organizarea sărbătorii, a felicitat conducerea comunei și a prezentat noile sume preconizate a se acorda de Uniunea Europeană lucrătorilor din sectorul agricol. La superlativ au vorbit despre ediția din acest an a sărbătorii parlamentarii Horea Nasra și Cornel Itu, care au subliniat că spiritul lui Iancu este printre noi, iar ceea ce se întâmplă anual la Crucea Iancului, este un pilduitor respect pentru istorie, eroii țării și ai Apusenilor. Ei au amintit de modificările şi avantajele aduse de Legea Moților și de Legea Muntelui, au criticat și chiar au cerut demisia conducerii Consiliului Județean Cluj pentru starea drumurilor pe care le administrează, situaţie din cauza căreia – după cum spunea profesorul Ioan Mariș, președintele filialei Mărișel a Societății “Avram Iancu” – “La noi vin mulți turiști, dar numai o dată pe aceste drumuri”.

Spectacolul artistic a debutat cu Imnul Moților, prezentat de cunoscuta solistă Mariana Morcan, căreia i s-a alăturat Horia Nasra și marea parte a publicului, creându-se astfel o atmosferă de mare sensibilitate patriotică. A urmat un maraton folcloric, prezentat de Mariana Morcan, la reuşită căruia au contribuit taragotiștii Mărișelului, micuțele soliste Denisa și Diana Todea, Ana Maria Mariș, Andra Mariș, Adela Burcă, grupul instrumental Nicu Badiu, solistele Livia Maria Danci Hetea, Lavinia Mariș, Ancuța Roșu, Marisa Bâlc, Patricia Popa, Arlisiana Agrijean, Bogdan Găbudean și Ioana Budae.

Au dansat și horit în fața numerosului public ansamblurile artistice “Cununița Apusenilor” din Gilău, “Nepoții Iancului” din Mărișel, “Junii Vlădesei” din Huedin, “Cununa Munților” din Măguri Răcătău, “Craii Măgurii” din Bucea – Negreni, iar Orchestra CJCPCT Cluj a asigurat și acompaniamentul momentelor muzicale susținute de Raluca Pașcalău, Iulia Meșca, Mariana Morcan, precum și recitalului susținut de soții Valeria și Traian Ilea.

Să consemnăm și promisiunea lui Tiberiu Groza, de a organiza la ediția viitoare, sub patronajul Societății “Avram Iancu”, o adevăprată sâmbătă cultural-educativă și patriotică, la care vor fi invitați tinerii din Apuseni, dar și din alte zone ale țării.

Şedinţă a Societăţii “Avram Iancu”

Societatea Cultural Patriotică “Avram Iancu” s-a întâlnit într-o ședință a Consiliului Național, la Mărișel, într-una din sălile de clasă ale Școlii gimnaziale ce poartă numele eroinei Pelaghia Roșu. Cu această ocazie, cei prezenţi au omagiat istoria acestor locuri şi au evocat luptele din 1848 -1849, în care a fost răpus Paul Vașvari. În acest cadru s-a făcut și un bilanț al activității filialelor din țară, s-a luat act de înființarea filialei din Constanța, cea cu numărul 79, altele două urmând să fie constituite la Aluniș și Țebea, şi a fost lansat numărul 66 al revistei “Iancule Mare”. Apropo de Aluniș, sat component al comunei Sîncraiu, să spunem că acolo există documente ale șederii crăișorului, precum și un impozant bust al său, ridicat în 2012, în curtea Bisericii Ortodoxe, construită în 1884. La bustul eroului național a fost depusă o coroană de flori din partea Societății, iar personalitatea lui Avram Iancu a fost prezentată de istoricul Nicolae Șteiu, de președintele Societății, Tiberiu Groza, de președintele de onoare, Victor Bercea și de preotul Gheorghe Braica. 

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie