Sănătate la Băile Tuşnad

Staţiunea Balneoclimaterică Băile Tuşnad, denumită şi „Perla Ardealului”, este situată la o altitudine de 650 m în judeţul Harghita. Contextul geografic şi bogăţia de factori terapeutici naturali: bioclima, apele minerale carbogazoase mixte, gazele naturale , apele termale au favorizat dezvoltarea balneologie prin efectuarea unor tratamente balneare recunoscute astăzi la nivel naţional şi internaţional.

De la Dr. Gabriela Dogaru, Medic Primar Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie la Spitalul Clinic de Recuperare Cluj – Napoca, şef Lucrări la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj – Napoca şi Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Balneologie, invitata noastră, o să aflaţi mai multe despre aceste resurse naturale.

Rep. În topul staţiunilor balneare realizat de către Asociaţia Română de Balneologie , în anul 2017, Băile Tuşnad s-au clasat pe locul 2. Care au fost criteriile de evaluare?

Evaluarea staţiunilor balneare se face după 10 criterii. Un criteriu foarte important a fost  cercetarea ştiinţifică şi promovarea staţiunii. La Băile Tuşnad se face cercetare, staţiunea colaborează cu medici, cadre universitare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie” Iuliu Haţieganu” din Cluj- Napoca. Apele minerale carbogazoase mixte au fost subiectul a numeroase studii de cercetare. Au fost aduse argumente ştiinţifice privind tratamentele efecuate în sechele după accidentul vascular cerebral, arteriopatii cronice obliterante, diabetul zaharat complicat cu neuropatie şi macroangiopatie, hipertensiunea arterială , cardiopatia ischemică, ficatul alcoolic. Publicarea rezultatelor în reviste de specialitate,  participarea cu lucrări  la congrese în ţară , dar şi internaţional respectiv Brazilia, Portugalia, Franţa , organizarea de manifestări ştiinţifice, dar şi tratamentele  balneare efectuate au dus la promovarea staţiunii , a factorilor naturali terapeutici, la o vizibilitate mai mare a nivelului de excelenţă a staţiunii dar şi a recunoaşterii acesteia prin obţinerea unor  premii naţionale şi internaţionale.  În anul 2016 Staţiunea Băile Tuşnad , prin comunicarea ştiinţifică, a primit Premiul I la  al 41-lea Congres International de Hidrologie si Climatologie organizat la  Bucureşti.

 

Rep. Ce afecţiuni  se pot trata la Băile Tuşnad ?

Există mai multe izvoare de ape minerale  care au efecte farmacodinamice asupra organismului şi sunt folosite în scop profilactic şi terapeutic.Unele sunt indicate sub formă de băi, altele ca şi cură de băut. Programele de recuperare medicală efectuate sunt complexe, alături de masaj, kinetoterapie, electroterapie, termoterapie, există o valorificare integrativă a factorilor naturali sanogeni, respectiv a  apelor minerale , mofetei, bioclimei. Există programe de prevenţie primară la persoanele cu factori de risc pentru  boli cardiovasculare, de exemplu  la cei cu obezitate, condiţii de viaţă şi muncă stresantă, la cei care fumează. Printre afecţiunile cardiovasculare care au indicaţie de cură balneară  amintim  cardiopatiile ischemice cronice, hipertensiunea arteriala fără complicaţii, valvulopatii forme compensate, arteriopatii periferice, boli venoase cronice. După un accident vascular se pot indica programe de profilaxie secundară a recidivelor şi programe de recuperare medicală. Sub formă de cură de băut se pot indica anumite ape minerale în afecţiuni digestive şi hepatobiliare, afecţiuni ale rinichilor şi căilor urinare, afecţiuni metabolice şi endocrine. Pentru persoanele cu factori de risc pentru afecţiuni digestive, la cei  cu alimentaţie neraţională şi consum de alimente iritante (alcool, cafea, condimente), stres  sau  la persoanele  cu factori de risc pentru infecţii urinare sau litiază renală, se recomandă cure balneare pentru profilaxia primară a acestora. Şi afecţiunile reumatismale beneficiază de programe speciale. Toate tratamentele balneare sunt indicate şi supravegheate de medicul de recuperare mediclă şi balneologie din staţiune.

 

Rep. Cu ce noutăti vine  staţiunea Băile Tuşnad?

S-a iniţiat „Programul de educaţie terapeutică şi recuperare medicală pentru pacienţii cu arteriopatie cronică obliterantă” program care are ca şi obiective de a încuraja mersul pe jos, de a reduce riscul cardiovascular, de a creşte calitatea vieţii acestor pacienţi, dar şi de continuare a  recuperării medicale în staţiunile balneare cu profil cardiovascular prin colaborare/parteneriate cu unităţi medicale şi chirurgicale cardiovasculare.

 

Rep. Prin ce se poate recomanda Băile Tuşnad?

Staţiunea beneficiază de existenţa unor condiţii naturale deosebite, prin prezenţa unor factori naturali sanogeni: climatul, mofeta ,  apa minerală carbogazoasă mixtă, adevărate „medicamente” în inima naturii. Calitatea terapeutică a acestora împreună cu serviciile medicale complexe, competitive oferite profilactic, curativ si recuperator în multe afecţiuni  precum şi educaţia medicală, cercetarea pot recomanda staţiunea Băile Tuşnad ca şi destinaţie balneară  la nivel naţional şi internaţional. Din martie 2019 se redeschide baza de tratament în care se vor efectua programe balneare de prevenţie şi de recuperare medicală.

Interviu realizat de

Radu VIDA

Articole din aceeasi categorie