Să vorbim despre ţigareta electronică

E-ţigara sau ţigareta electronică a fost inventată în anul 2004 de o companie chineză, aceasta devenind azi foarte la modă pe glob. Prezenţa ei în lume este legată de farmacistul chinez Hon Lik. Conceptul unei ţigări electronice a fost patentat însă în 1963 de Herbert A. Gilbert şi, din 2007, aceste ţigări sunt fabricate şi vândute în întreaga lume.
De fapt, ţigareta electronică este un dispozitiv cu baterii, ce produce vapori care conţin nicotină, pe care fumătorul îi inhalează. Pe foarte puţine ţigări electronice scrie dacă mai sunt şi alte ingrediente adiţionale incluse în ea. Conform cercetărilor efectuate până în prezent, se poate afirma că ele sunt mai puţin dăunătoare decât fumatul clasic, lucru pe care cei cu interese economice ascunse nu îl pot accepta, continuând să susţină că fumatul clasic şi ţigara electronică sunt la fel de periculoase. Există azi multe discuţii pe tema vaporilor din e-ţigară şi cum afectează ei pe cel ce îi inhalează sau este în anturajul acestora.
Dacă în cazul ţigărilor normale compoziţia este strict controlată, iar în cazul plasturilor şi a gumei cu nicotină e nevoie de o aprobare specială pentru a fi puse pe piaţă, pentru ţigările electronice nimeni nu are vreun cuvânt de spus şi nu există nici dovezi ştiinţifice pe termen lung, legate de siguranţa lor. Unii producători nu divulgă totalitatea substanţelor chimice din compoziţia cartuşului ţigării electronice şi nici nu s-a putut demonstra care este cantitatea reală de nicotină din cartuş. La analize de laborator s-au găsit însă şi urme de dietilen glicol, precum şi urme de nitrozamină, care au fost dovedite cert a fi cancerigene.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ajuns la concluzia că fumatul de ţigară electronică şi-a pierdut valoarea protectivă, conţinând numeroase substanţe cancerigene, fapt care nu o face superioară ţigării clasice şi, de aceea, americanii sunt pe punctul de a o interzice. Pentru efectul nociv asupra sănătăţii, FDA (US Food And Drug Administration) a inclus ţigările electronice sub aceleaşi restricţii cu ţigările clasice. În Europa e nevoie de o decizie a Comisiei Europene pentru ca apoi fiecare ţară să-şi poată impune restricţiile ei. Experţii din domeniul sănătăţii cer autorităţilor controale mai amănunţite în cazul ţigărilor electronice, deoarece persoanele care utilizează aceste dispozitive sunt expuse unor substanţe chimice otrăvitoare dovedite.
Este total fals să pretinzi astăzi că ţigareta electronică reprezintă un tratament pentru o persoană care vrea să se lase de fumat. Noile cercetări demonstrează foarte clar că eficacitatea ţigării electronice, ca substitut la fumat, are la bază capacitatea acesteia de a furniza în mod constant cantitatea de nicotină de care un fumător are nevoie pentru a rezista dorinţei de a reveni la ţigările tradiţionale.
Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie