Să fim precauţi la razele soarelui din vara aceasta

cremaSă fii bronzat e la modă, iar sezonul estival oferă condiţii excelente pentru bronzul la care visează fiecare. Capitalul solar reprezintă cantitatea de radiaţii ultraviolete pe care le poate absorbi pielea pe parcursul vieţii şi variază de la persoană la persoană, în funcţie de piele. Este indispensabil, prin urmare, să ne pregătim corect corpul pentru expunerea la razele soarelui. Ultravioletele (UV) sînt radiaţii care străbat plafonul de nori, aşa încît într-o zi cu soare sau fără, UV tot ajung în cantitate mare la noi. Dacă stăm sub umbrelă, o să înmagazinăm UV care vin reflectate de la mare, de la luciul apei şi de la nisip şi acestea nu sînt în cantitate mică. De asemenea, cimentul, betonul reflectă foarte mult UV. Aceste radiaţii sînt periculoase şi propice dezvoltării leziunilor pre sau canceroase. Pentru a evita dezvoltarea acestor leziuni ar fi bine să ne expunem maxim 90 minute la soare şi expunerea la soare să fie evitată în intervalul 9.00 – 16.00, ceea ce ţine de latitudinea la care se găseşte ţara noastră. Apoi, ar trebui să folosim îmbrăcăminte cu ţesătură deasă, o cămaşă de bumbac, spălată cît mai des, ce devine mai fotoprotectivă. Să folosim pălării cu boruri mari, ochelari de soare, să folosim ţesături care să ne acopere tegumentele, iar partea neacoperită să fie acoperită cu cremă fotoprotectoare. Aceste creme sînt bine studiate azi şi este foarte uşor să identificăm gradul de protecţie al lor faţă de UV tip B, care induc cel mai frecvent cancerul cutanat. Factor de protecţie (FPS) de 15 sau peste este considerat suficient pentru a ne proteja faţă de dezvoltarea de cancer de piele.

Să nu uităm însă de noi la soare, pentru că avem cremă fotoprotecoare, pentru că aceasta ne protejează doar de radiaţia B. Mai avem şi UVA, care este cu energie mare şi induce îmbătrînirea, apar ridurile şi uneori au chiar risc cancerigen. Meteorologii avertizează că, la malul mării de la noi, razele ultraviolete au atins deja un nivel de alarmă. Pe o scară de la 1 la 15, radiaţiile ultraviolete au depăşit pragul 8. Risc major pentru îmbolnăviri cancerigene cutanate au persoanele blonde, roşcate, cu ochi albaştri şi cele cu piele albă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii înregistrează anual între 80.000 şi 130.000 de noi pacienţi cu o formă de cancer, iar melanomul reprezintă cea mai agresivă formă de cancer cutanat, ce se dezvoltă de la nivelul melanocitelor, care sînt celulele producătoare de pigment. Deşi a fost demonstrată predispoziţia genetică în această formă de cancer, expunerea la radiaţiile UV rămîne principalul factor favorizant în dezvoltarea melanomului malign. Chiar şi un bronz uşor indică faptul că razele UV au modificat ADN-ul celular, crescînd riscul unei mutaţii şi apariţia celulelor atipice şi apoi a celulelor cancerigene. Incidenţa cancerului de piele a crescut cu peste 200% în ultimii 10 ani şi astfel, cancerul de piele a ajuns pe locul 1 în topul cancerelor din România, mai frecvent decît cancerele de prostată, plămîn, sîn şi colon luate împreună. Soarele este principalul vinovat pentru aceste cifre alarmante.

A nu se uita că pe o suprafaţă mare, primul organ care resimte agresiunile razelor ultraviolete în exces este pielea, adevărată manta pentru corpul uman. Alături de rinichi şi de tubul digestiv, pielea este un organ de excreţie, contribuind la eliminarea apei în exces, a clorurii de sodiu, a ureei şi a altor toxine. Nu e cazul, aşadar, ca acest aliat al sănătăţii să ne transforme în victime ale excesului de raze ultraviolete.
Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie