Rusia rămîne mai mult sovietică decît rusească

Gazeta
Timp de 17 ani la rînd, centrul de sondare a opiniei publice “Levada” i-a întrebat pe cetăţenii ruşi despre puciul din 1991, această încercare brutală a KGB de a salva, cu ajutorul unei părţi din conducerea militară şi de partid, Uniunea Sovietică ce se destrăma în ritm vertiginos. În 2011, deja 39% dintre ruşi au catalogat puciul drept “eveniment tragic, care a avut consecinţe dramatice asupra ţării şi poporului”. Este pentru prima dată cînd acest tip de răspuns a depăşit ca număr un altul: “pur şi simplu un episod al luptei pentru putere în cadrul structurilor de conducere”, după cum gîndesc în prezent 35% dintre respondenţi.
Treptat, dar sigur acest eveniment, care se numără printre cele mai importante trei episoade din istoria Rusiei secolului XX (alături de Revoluţia din Octombrie şi cel de-Al Doilea Război Mondial) începe să capete în ochii ruşilor adevărata sa anvergură. Cu toate acestea, dacă ar fi să se redacteze un catalog al celor “sovietice” şi celor “ruseşti” din viaţa de zi cu zi din Rusia, “sovieticul” se va dovedi mult mai răspîndit.
În primul rînd, Rusia este condusă astăzi de Vladimir Putin, om cu o viziune destul de sovietică şi fost membru al Partidului Comunist, subliniază cotidianul. Instituţiile din Federaţia Rusă sînt şi ele de tip sovietic. În pofida faptului că partide sînt mai multe, în parlamentul ţării, la fel ca în cel din fosta URSS, nu este loc de “discuţii”. Partidul pro-Kremlin “Rusia Unită” pare o parodie la fostul PCUS, iar Frontul Naţional al lui Putin seamănă leit cu “blocul de nezdruncinat al comuniştilor şi celor apartinici”.
Drumurile şi sistemul de canalizare din Rusia sînt, cu rare excepţii, unele sovietice. În marea lor majoritate, casele, şcolile şi spitalele din Federaţia Rusă sînt şi ele sovietice: construite chiar în acea perioadă sau în prezent după proiecte sovietice. Sistemul medical şi cel de învăţămînt sînt, din nou, sovietice.
Potrivit cotidianului moscovit, sovietice sînt şi armata Rusiei, cu tehnica sa militară perimată, şi sistemul gazifer şi cel petrolier, cu principalele zăcăminte descoperite în timpurile sovietice. Sovietice sînt şi serviciile secrete, curţile de justiţie şi închisorile din Rusia: perestroika lui Gorbaciov nu a ajuns aici, totul continuînd să funcţioneze după legile epocii staliniste, cu mici retuşuri care să ţină cont doar de posibilităţile apărute în domeniului businessului. În aceste condiţii, caracterul corupt al serviciilor secrete pare un lucru relativ bun, pe fondul alegerii istorice ruseşti între hoţi şi călăi: este mai bine să se fure, decît să se ucidă.
“Miliţia” rusă este şi ea sovietică, apărîndu-i pe şefi de cetăţeni, nu pe cetăţeni de infractori, continuă cotidianul. Pînă la “poliţie” este cale lungă, fiind necesară o perestroikă globală a conştiinţei.
Oamenii de cultură din Federaţia Rusă sînt, aşijderea, sovietici: aceştia sînt dispuşi să servească orice putere, de dragul accesului la ban.
Landşaftul Rusiei abundă în sovietic: întreaga provincie rusă a rămas sovietică în ceea ce priveşte monumentele, toponimia sau pur şi simplu peisajele care se văd pe geam.
Judecînd după rezultatele alegerilor, ruşii continuă să aibă o mentalitate sovietică. Majoritatea ruşilor cred în continuare că statul este dator să-i îmbrace şi să-i hrănească, ca şi cum nu tot ei ar fi cei care îi ţin în cîrcă pe reprezentanţii puterii. Mai mult decît atît, această parte a populaţiei este mult mai lacomă decît în vremurile sovietice. Oamenii votează în stil sovietic fie pentru orice putere în exerciţiu, fie pentru Partidul Comunist, nutrind nostalgii pentru propria lor tinereţe. În pofida faptului că, odată ajunşi la putere, comuniştii ar începe din nou să construiască aproximativ acelaşi lucru care s-a prăbuşit, cu mare zgomot geopolitic, în urmă cu 20 de ani.
Potrivit Gazeta, şi expresiile de pe feţele ruşilor sînt unele sovietice. În marea lor majoritate, ruşii consideră o dovadă de idioţenie zîmbitul pe stradă fără niciun motiv, în timp ce expresia de deznădejde posacă şi de ură nemotivată le pare ruşilor una firească.
Ruşii au o viziune sovietică asupra lumii, subliniază publicaţia menţionată. O bună parte dintre ruşi continuă să creadă în miturile cultivate încă de puterea de la Kremlin privind “Occidentul ostil şi dorinţa duşmanilor externi de a distruge cu orice preţ Rusia”. Aceşti oameni cred sincer că trăiesc în continuare într-o ţară-superputere, care are dreptul şi este capabilă să-şi dicteze altora voia.
Cetăţenii ruşi trăiesc încă într-o orînduire sovietică: ei s-au pomenit închişi într-un tren blindat, traşi pe linia de rezervă a istoriei. Şinele ruseşti au ruginit şi au fost invadate de buruieni. Este inutil ca ruşii să regrete destrămarea URSS: în jur sînt atît de multe lucruri sovietice!
Dacă ruşii doresc să trăiască normal “astăzi şi aici”, ei ar trebui să iasă din acest tren blindat ruginit şi, după 20 de ani de la destrămarea URSS, să înceapă, în sfîrşit, să construiască o Rusie reală.

Articole din aceeasi categorie