Romii din Cluj-Napoca şi-au sărbătorit ziua în centrul oraşului

O trupă de dansatori, acompaniată de o formaţie de muzică tradiţională ţigănească, din Soporu de Câmpie, a dansat în centrul municipiului Cluj-Napoca, în cadrul unui flashmob care a avut ca scop celebrarea Zilei Internaţionale a Romilor.
Muzicanţii şi dansatorii au creat un moment pe care l-au reluat, luni, în mai multe puncte din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, în încercarea de a le reaminti trecătorilor de importanţa acestei zile.
„Am sărbătorit Ziua Internaţională a Romilor printr-un flashmob în Cluj-Napoca, în care o formaţie instrumentală din Soporu de Câmpie de muzică etnică romă şi dansatori din Someşeni au oferit clujenilor o reprezentaţie tradiţională. Formaţia a interpretat o adaptare după imnul internaţional al romilor ‚Gelem, gelem’ şi o piesă de cingărit”, a declarat Mircea Câmpean, reprezentant al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Portului Tradiţional (CJCPCT) Cluj.
Potrivit reprezentanţilor comunităţii, aceste momente, pe care romii le împărtăşesc cu restul populaţiei alături de care trăiesc, sunt importante pentru a aduce aminte tuturor de anumite valori. „Pentru noi este foarte importantă ziua de 8 aprilie, este o zi semnificativă în istoria noastră. Ne amintim de faptul că avem şi noi o limbă, un steag, un imn şi acestea sunt, practic, elementele definitorii unui popor. Chiar dacă suntem împărţiţi în mai multe ţări, cred că esenţa este aceeaşi care ne uneşte”, Liliana Chiriac, reprezentant al comunităţii rome.

Articole din aceeasi categorie