Ritualul Spălării Picioarelor, în Catedrala episcopală greco-catolică

Oficiile liturgice programate la Catedrala episcopală greco-catolică „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca (B-dul Eroilor nr. 10), din Săptămâna Mare, continuă joi, 25 aprilie.

Conform celor anunțate de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, programul din Joia Mare va începe la ora 9:00, cu Vecernia cu Liturghia Sf. Vasile cel Mare, care va cuprinde (în jurul orei 11:45), Ceremonia Spălării Picioarelor. În cadrul acestei ceremonii, episcopul eparhial, PS Florentin Crihălmeanu, va repeta gestul făcut de Isus, de a spăla picioarele apostolilor. Este semnul adevăratei slujiri: „Dacă Eu, Domnul și Învățătorul, v-am spălat vouă picioarele, și voi sunteți datori să vă spălați picioarele unii altora” (Io 13,14).

Programul zilei de joi se va încheia, de la ora 18:00, cu Denia celor 12 Evanghelii – lectura continuă a Evangheliilor Patimilor Domnului.

Vinerea Mare, zi de post aspru și ajun, singura zi aliturgică din timpul anului bisericesc, este ziua în care se face comemorarea morții lui Isus și a depunerii Sale în mormânt. În această zi, de la ora 18:00, în Catedrala episcopală greco-catolică se va celebra Prohodul Domnului.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie