Risc de tsunami uriaş pe coasta vestică a Japoniei

AFP

Un eventual seism puternic în Japonia ar putea genera în cîteva minute un tsunami gigant de o înălţime ce ar putea atinge pe alocuri 23 de metri, conform primei simulări realizate la solicitarea guvernului pe coasta de vest a Japoniei, unde se află 11 centrale nucleare.

Experţi desemnaţi de ministerele Transporturilor şi Ştiinţelor, precum şi de biroul prim-ministrului, au analizat comportamentul celor 60 de falii din zonele marine care merg de la Hokkaido pînă la Kyushu.

Printre cele 253 de ipoteze studiate, cu seisme probabile de diferite magnitudini, aceştia au arătat ce efecte ar avea un cutremur cu magnitudinea 7,9 în Marea Japoniei.

Un astfel de seism presupune un risc de tsunami de 23,4 metri în regiunea Setana, la Hokkaido, într-o zonă de stînci, şi de 12 metri la Okushiri, zonă locuită.

Mai spre sud, valul ar putea atinge înălţimea de 17,4 de-a lungul prefecturii Aomori şi de 15,8 metri pe coastele prefecturii Ishikawa.

În zonele plate locuite în nordul insulei Honshu, cea mai mare din arhipelagul nipon, înălţimea valului s-ar putea ridica la circa zece metri în mai multe locuri din prefectura Akita.

“În cazul în care populaţia din zonă va resimţi un seism puternic, este important să părăsească imediat zona”, a spus profesorul Katsuyuki Abe, de la universitatea din Tokyo, preşedinte al comisiei.

Simulările arată că un tsunami ar putea avea o înălţime de pînă la 6 metri în cele 11 locuri în care se află centrale nucleare de-a lungul coastei vestice a Japoniei, care au nu mai puţin de 30 de reactoare.

Articole din aceeasi categorie