Revoluţie la Vatican: Papa Francisc

Agerpres

Francisc este un Papă pe care, evident, Biserica îl pregătea de mai mult timp, dacă este adevărat ce se spune – şi anume că Bergoglio era, în 2005, “unul dintre cei doi candidaţi puternici în Conclav, susţinut de reformatorii pe care apoi Bergoglio însuşi i-a convins să îl voteze pe Ratzinger”. De două ori, deci, în ultimii opt ani, două conclave “au elaborat candidatura cardinalului argentinian”. “Apare clar faptul că Bergoglio se bucură de un respect puternic şi constant din partea cardinalilor electori”, scrie La Repubblica.

Alegerea succesorului lui Benedict reprezintă “o răsturnare geografică şi culturală” a puterii Curiei de la Vatican, atît de evidentă şi de simbolică, încît “devine un gest politic şi de speranţă”, pentru lumea întreagă. Bergoglio a demonstrat încă de la primul său discurs ce fel de papă va fi: “un episcop şi un preot care va fi alături de popor şi mai ales alături de cei Papa-Francisc-24săraci”.

Pentru prima dată în cursul ritului solemn Habemus Papam, Bergoglio s-a închinat în faţa mulţimii, cu un gest simplu şi umil care nu se mai văzuse niciodată în istoria Bisericii Catolice. Jorge Mario Bergoglio este o persoană modestă şi acest lucru reiese şi din numele pe care l-a ales, pentru prima dată în istorie: “Francisc, un nume simplu, un gest extrem, o întoarcere la origini, un nume fără precedent în istoria Bisericii Catolice şi care sună ca o promisiune făcută celor săraci şi ca o ameninţare pentru puterea Curiei romane”, anunţă publicaţia menţionată.

“Bergoglio, iezuitul timid”, titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că a fost ales primul papă iezuit din istoria Bisericii, un argentinian, un pontif extraeuropean, după peste 1.300 de ani. Bergoglio este timid, vorbeşte puţin, este foarte atent la problemele săracilor, nu îi place luxul, trăia într-un apartament modest şi foloseşte mijloacele publice de transport. De la vîrsta de 22 de ani trăieşte cu un singur plămîn.

În cartea “Iezuitul”, pe care în 2010 i-au dedicat-o doi jurnalişti italieni, Francesca Ambrogetti şi Sergio Rubin, arhiepiscopul de Buenos Aires a povestit că în tinereţe a avut o iubită: “Făcea parte din grupul de prieteni cu care mă duceam să dansez. Dar apoi am descoperit vocaţia religioasă”, a mărturisit Bergoglio în această carte, în care a fost publicat şi un lung interviu cu arhiepiscopul argentinian.

Articole din aceeasi categorie