REŢETELE CAROLINEI

SUPA  INDEPENDENTULUI

Ingrediente: o legătură de zarzavat, 200 gr făină, 2 ouă, 100 gr griş, 2 linguri de ulei, o linguriţă de boia, frunze de pătrunjel, sare, piper.

Făina şi ouăle se amestecă cu 2 linguri de apă şi se frămîntă un aluat mai gros, ca pentru tăiţei. Grişul se prăjeşte în ulei, se presară boiaua şi se adaugă pătrunjelul verde tocat şi se lasă la răcit. Din pătura de tăiţei se taie buc de 5X5 cm,  în mijlocul căruia se aşează din grişul prăjit şi condimentat. Fiecare se îndoaie în formă de triunghi, apăsînd bine marginile. Zarzavatul curăţat şi tăiat uniform se fierbe în 3 l de apă sărată, iar cînd este fiert pe jumătate se adaugă triunghiurile umplute. Se mai lasă să fiarbă 1O minute, iar cînd se ridică la suprafaţă triunghiurile supa este gata.

JUFĂ  DE  CHIOAR

Ingrediente: pogăci proaspete de la presa de ulei, 2cepe roşii, 3 linguri de făină, 1 linguriţă boia dulce, ulei presat la rece, sare.

Pogăcile proaspete se iau de la presa de ulei şi se fierb în puţină apă apoi se strecoară. Conţinutul rezultat se prepară cu rîntaş obişnuit cu ceapa roşie tăiată mărunt şi presărată cu boia dulce. Servirea se face cu mămăliguţă.

TOCANIŢĂ DIN COCOŞ din zona Tîrnavelor

Ingrediente: 1 cocoş, 1 ceapă mare, 150 gr untură, 1 linguriţă boia dulce, sare, piper, 1 dl vin roşu de la Tîrnave, ghiveci de ardei şi roşii etc.

După ce curăţim cocoşul, îl porţionăm. Prăjim o ceapă tocată în untură de casă, presărăm boia  peste ea şi turnăm apă şi un pahar de vin roşu, amestecînd bine. Carnea porţionată se adaugă la sosul de ceapă, se sărează şi se înăbuşă sub capac. Adaugăm un ghiveci bun şi îi dăm un clocot fierbînd înăbuşit, adăugînd apă dacă este nevoie. După ce zeama s-a evaporat complet, se prăjeşte în untură de casă. Se serveşte la masă cu vin roşu de pe Tîrnave.

SĂRĂŢELE CU CHIMION

Ingrediente: 500 gr făină, 200 gr unt, 10 linguri apă, 1 lingură oţet de mere, sare, un  ou, sare, chimion.

Se lucrează seara, aluatul îl lăsăm să se odihnească pînă a doua zi, după ce am frămîntat un aluat potrivit. A doua zi, se întinde subţire de 1 cm, tăind sărăţelele la 10 cm, pe care le ungem cu un ou bătut, presărînd sare şi chimion deasupra, apoi le punem într-o tavă unsă şi se coc la foc iute pînă ce au o culoare aurie.

S’ aveţi poftă!

Chira  Carolina

Articole din aceeasi categorie