Reţetele Carolinei

SUPĂ DE ŢELINĂ

Ingrediente: o ţelină mare şi frunze de ţelină, 200 gr  smîntînă, ulei, o legătură de zarzavat pentru supă, găluşte dintr -un ou, făină, sare, piper măcinat.

Ţelina şi  zarzavatul se curăţă şi se taie în cubuleţe mici, se adaugă cca 1 l de apă şi se fierbe. Cînd zarzavaturile sînt fierte se adaugă smîntîna amestecată cu făină. Se prepară găluştele din făină şi ou, cu sare şi piper şi se pun cu o linguriţă în supa clocotită, iar cînd acestea se ridică la suprafaţă, supa este gata  şi se presară deasupra frunze de ţelină  tocată.

ROŞII CU VINETE ŞI ŞUNCĂ

Ingrediente: 500 gr de vinete, 4 roşii mari, 350 gr şuncă, 100 gr caş răzuit, 100 gr  unt. Pentru sos: 50 gr unt, 50 gr făină, 5 dl lapte,1 dl frişcă, 1 gălbenuş de ou.sare, piper măcinat.

Vinetele se spală, se taie în rondele şi se prăjesc într-o tigaie cu unt. Ungem cu unt o tavă termorezistentă şi aşezăm în ea vinetele prăjite. Şunca se taie în felii egale, roşiile se taie în rondele şi se aşează peste  vinete.

Pregatirea sosului: Făina se amestecă cu untul şi se adaugă laptele, sarea, piperul. Frişcă o batem cu un gălbenuş de ou, pe care-l adaugăm la sosul pregătit.

Răsturnăm compoziţia peste vinete, presărăm caşcavalul răzuit şi aşezăm în  cuptor la un foc potrivit, pînă ce are o culoare cărămizie. Se vor servi tăiate în felii egale cu smîntînă.

PRĂJITURĂ CU NUCI

Ingrediente: 300 gr făină, 200 gr unt, 100 gr  zahăr pudră, un  gălbenuş de ou, sare.

Umplutura: 250 gr zahăr pudră, 4 ouă, 200 gr nuci măcinate.

Toate ingredientele se amesteca bine. Jumătate din cantitate se pune într-o tavă unsă cu unt şi se coace pe jumătate. Se scoate din cuptor şi se unge cu orice fel de  dulceaţă de sezon, foarte subţire. Peste ea se întinde uniform umplutura omogenizată cu mixerul. Atunci cînd pregătim aluatul să punem la o parte puţin aluat, iar acum  vom răsuci suluri  subţiri din care vom face gratii peste prăjitură care în timpul coacerii se uniformizează. Se coace în cuptor cu flacără mică pînă ce are o  culoare roşiatică.

S’aveţi poftă

Chira Carolina

Articole din aceeasi categorie