REŢETELE CAROLINEI
SUPĂ DE LINTE CU NUCI ŞI STAFIDE
Ingrediente: 200 gr linte roşie, 1 ceapă, 50 gr stafide, 50 gr nuci zdrobite, 3 linguri de ulei presat la rece, pătrunjel verde tocat, sare, piper.
Alegem lintea, o spălăm în mai multe ape şi o aşeazăm la fiert în apă. Adaugăm ceapa tocată şi prăjită, stafidele şi nucile. Punem sare după gust, iar cînd toate ingredientele sînt fierte, se presară pătrunjelul tocat.
SARMALE CU SOIA ŞI LĂMÎIE –de post
Ingrediente: 500 gr de soia, 1 varză proaspătă, 1 pahar de orez, 1 legătură mărar verde tocat, 2 ouă, boia dulce, sare, piper, zeama de la o lămîie.
Frunzele de varză opărite cu apă sărată,se curăţă de cotoare. Grăunţele de soia se pun în apă caldă, pînă ce îşi dublează volumul apoi se adaugă 1 ou , piper măcinat, boia, sare, orezul fiert pe jumătate. Cu această compoziţie amestecată, se umplu frunzele de sarmale. Pe fundul oalei de lut, se aşează varză tocată mărunt împreună cu uleiul, o crenguţă de cimbru şi mărar uscat. După ce s-au aranjat 3/4 în oală sarmalele, se toarnă apă peste ele, se acoperă în loc de capac cu o plăcintă groasă de cartofi, se aşează în cuptor la foc domol pentru 30 minute. Între timp se bate oul rămas foarte bine, la care se adaugă zeama de lămîie şi se toarnă peste sarmalele rămase de aranjat, punînd două linguri de zeamă de varză la sos. Se mai fierb cîteva minute la foc domol.
SCRISOARE DE DRAGOSTE DIN ALUAT!
Ingrediente: 250 gr făină, 150 gr unt, 80 gr zahăr, 7 gălbenuşuri, smîntînă, cremă de vanile, migdale tocate care au fost înmuiate în coniac, iar după preferinţă, albuşuri de ouă bătute spumă.
Din făină, unt, zahăr, gălbenuşuri, smîntînă se amestecă cu mixerul un aluat potrivit, pe care-l vom aşeza pentru o oră la rece. Întindem o pătură cît mai subţire cu sucitoarea. Toată pătura de aluat o tăiem în forma unui plic. Pregătim o cremă de vanilie, la care adăugăm migdalele şi albuşurile bătute spumă. Peste fiecare pliculeţ aşezăm umplutura de vanilie pe jumătate, ungem marginile cu albuş de ou şi o împăturim ca pe o scrisoare, lipind marginile. În tava de aragaz aşezăm hîrtia de copt peste care le vom aşeza pliculeţele lăsînd distanţă între ele. Se coc la foc domol pînă ce au o culoare frumoasă galbenă. Se presară zahăr pudră cu vanilie deasupra.
S ’AVEŢI POFTĂ !
CHIRA CAROLINA
Comentarii recente