REŢETELE CAROLINEI

SUPĂ DIN COSTIŢĂ AFUMATĂ CU ZEAMĂ DE VARZĂ ACRĂ

INGREDIENTE: 1/2 kg costiţă afumată, 2 morcovi, 1 ţelină, 2 cepe, 1 legătură de pătrunjel, 1 cană de orez, 1/2 l de zeamă de varză acră, piper.

Costiţa o spălăm din mai multe ape şi o punem la fiert. Înlăturăm spuma şi fierbem la foc mic. După o jumătate de oră, adăugăm zarzavatul tăiat mărunt. Se presară piper, şi se adaugă orezul spălat. După ce totul este aproape fiert, adăugăm zeama de varză acră şi mai lăsăm să dea în clocot. Deasupra presărăm pătrunjel tocat mărunt. Cine doreşte poate servi supa cu ardei iute şi smîtînă.

MINCIUNELE COAPTE ÎN CUPTOR

INGREDIENTE: 300 gr făină, 2 linguri smîntînă, 2 ouă, 2 linguri zahăr pudră, 1 cană lapte, 20 gr drojdie, un zahăr cubic, sare, 200 gr unt.

Drojdia se dizolvă într-o cană cu lapte, călduţ cu zahăr cubic. În mijlocul făinii punem smîntîna, oule, untul, 2 linguri de zahăr pudră, drojdia dizolvată şi batem pînă aluatul are băşici. Îl întindem şi îl împăturăm în trei aşezîndu-l sub o cratiţă timp de o oră. Se întinde o foaie de jumătate de cm grosime, apoi se taie pătrăte mai mari. Crestăm un colţ al pătratului şi scoatem prin el colţul opus (sau împăturim simplu) şi coacem la foc portivit în cuptorul încins.

MERE COAPTE

Seara la gura sobei vom coace mere ionatane în cuptor, vom fierbe ceai din fructe de pădure pe care le-am uscat, pînă la toamnă şi le-am depozitat în pungi de hîrtie. Ne vom simţi fericiţi, liniştiţi, pentru o seară de iarnă cînd s-a reîntors zăpada şi depănăm poveşti la copii, nepoţi sau citim o carte.

S’ aveţi poftă

Chira Carolina

Articole din aceeasi categorie