REŢETELE CAROLINEI

MENIU FESTIV PENTRU 15 IANUARIE

SUPĂ DE VIN CU ŞAMPANIE

INGREDIENTE: 500 ml şampanie seacă, 500 ml vin, 500 ml apă, 5 ouă, cuişoare, coajă rasă de lămîie, 2 linguri de zahăr.

Înainte de a începe prepararea supei, punem la o parte 200 ml de vin. Restul vinului se amestecă cu apa, şampania în care am pus coaja de lămîie, cuişoarelele şi se fierb 5 minute. Albuşurile se bat spumă şi se toarnă într-o pungă de naylon al cărui capăt este decupat şi prin apăsare scoatem steluţe deasupra supei, pe care le fierbem şi le scoatem după aceea cu o strecurătoare. Gălbenuşurile se amestecă cu zahărul şi se adaugă vinul pus de-o parte. Supa se toarnă în boluri speciale. Deasupra se toarnă amestecul de gălbenuş, steluţele şi coaja de lămîie. Este foarte bună şi caldă şi rece.

RAŢĂ FRIPTĂ ÎN DOVLEAC

INGREDIENTE: o raţă de 2 kg, un dovleac în care să încapă o raţă, 10 bucăţi de picromigdale (migdale amare), 10 bucăţi struguri mari, 150 gr caşcaval, 3 linguri pastă de roşii (ketchup) în care am adăugat usturoi pisat, 2 buc praz curăţat şi tăiat foarte fin, sare.

Raţa se curăţa, se scot intestinele şi organele, apoi se presară cu mălai. Se sărează şi se unge cu pasta de roşii şi se lasă aşa peste noapte. A doua zi începem cu dovleacul care se taie în două, se scot sîmburii iar în locul lor punem strugurii. Se desprinde pielea de pe pieptul raţei şi se umple 3/4 cu caşcaval ras amestecat cu prazul tăiat mărunt. Interiorul raţei se umple cu restul de caşcaval rămas, strugurii şi miezul dovleacului şi se coase raţa ca să nu iasă umplutura. Într-o jumătate de dovleac se aşează raţa şi se acoperă cu cealalaltă jumătate de dovleac. Se înveleşte în folie de aluminiu, şi se pune într-o tavă care apoi o aşezăm în cuptorul încins şi se coace pe jumătate. Se îndepărtează folia de aluminiu, jumătatea de dovleac de deasupra şi se ornează pielea raţei cu o parte de pricomigdale şi se coace mai departe descoperit. Cînd pielea s-a rumenit bine, se întoarce raţa cu grijă pe cealalaltă parte, se împănează cu pricomigdale şi se lasă să se rumenească. Cînd este gata, cele două jumătăţi de dovleac se mixează, se adugă puţină pastă de roşii şi se serveşte lîngă raţă.

COTLETE ÎN SOS PICANT

INGREDIENTE: 6 cotlete, ulei, 3 cepe, 4 castraveţi acri, oţet, sare, piper.

Cotletele se rumenesc în ulei 5 minute pe fiecare parte. Se scot şi în grăsimea rămasă se rumeneşte ceapa tăiată mărunt, se stinge cu puţină apă cu oţet, se săreză, se piperează şi apoi se pun castraveţii tăiaţi rondele. Se pun din nou cotletele şi se lasă să fiarbă 10 minute. Se servesc fierbinţi, cu orice garnitură.

PIŞCOTURI PENTRU COPII

INGREDIENTE: 8 ouă, 400 gr zahăr, 1 kg făină, 20 gr amoniac alimentar, 2 albuşuri pentru uns aluatul.

Se lucrează seara. Ouăle cu zahărul se omogenizează cu mixerul pînă cînd se dublează volumul şi devine foarte pufos. Se adaugă amoniacul şi 500 gr făină, apoi se lasă la odihnit toată noaptea. Dimineaţa în mai multe etape de frămîntare se adaugă restul de făină, se întinde şi se taie în diferite forme (steluţe, semilună, inelaşe, inimi). Se aşează într-o tavă unsă în prealabil cu unt, iar apoi pe deasupra se unge cu albuş, se presară zahăr şi se coace în cuptorul încins 30-40 de minute.

S’ aveţi poftă
Chira Carolina

Articole din aceeasi categorie