REŢETELE CAROLINEI

MENIU PENTRU SĂRBĂTOAREA SFÂNTULUI IOAN

SUPĂ DE PEŞTE CU ICRE

INGREDIENTE: 2 peşti (o ştiucă şi un crap) cu icre, 2 linguri de făină, boia, 1 ceapă roşie, 1 liguriţă de oţet de mere, 1-2 foi de dafini, boabe de piper, 2-3 linguri de smîntînă, ulei.

Peştele curăţat se taie în bucăţi mai mici şi-l sărăm împreună cu icrele. Pregătim un rîntaş subţire la care adăugăm ceapa roşie răzuită şi le prăjim puţin presărînd boia peste ea. Adăugăm apa (cîtă supă dorim), oţetul, foile de dafin, cîteva boabe de piper. După ce a dat în clocot, punem în ea peştele pregătit şi cu icrele, fierbînd cît este necesar. La masă se serveşte cu smîntînă. Are un gust foarte bun dacă fierbem în ea perişoare mărunte din ficat de pasăre.

SARMALE DIN TRANSILVANIA

INGREDIENTE: 1/2 kg carne tocată, 1 ciolan afumat, 1 ceapă roşie mare tocată, ulei, 1 cană orez spălat, 1/2 l bulion, 2 roşii măcinate, cimbru şi mărar uscat, sare, piper măcinat proaspăt, 2 ardei trecuţi prin mixerul de carne, foi de varză murată, varză tocată, smîntînă.

Amestecăm ingredientele, adăugăm ulei, bulion, sare şi piper după gust. La foile de varză murată tăiem cotoarele şi pe fiecare foaie aşezăm din amestecul de carne şi împachetăm sarmalele pe rînd. Pregătim oala de lut pe fundul căreia punem un rînd de varză toacată, un ciolan afumat de porc, mărar, cimbru şi peste ele aşezăm sarmalele. Deasupra punem în mod egal varza tocată şi peste ea din nou mărar şi cimbru. Turnăm apă fierbinte şi le acoperim, după care aşezăm oala în cuptor la un foc moderat. În seara de Crăciun trebuie să miroasă a sarmale fierbînd în bucătărie.

POTCOAVE DIN NUCI ŞI MAC

INGREDIENTE pentru aluat: 200 gr unt, 500 gr făină, 3 gălbenuşuri, 50 gr untură, 1 lingură zahăr pudră, 20 gr drojdie, lapte, puţină sare; pentru umplutură: 1/2 l lapte, 1/4 kg zahăr, 300 gr nuci măcinate, 300 gr. mac, 1 lămîie, vanilie, 100 gr stafide, zahăr pudră pentru deasupra.

Pentru aluat: Dizolvăm drojdia în lapte călduţ şi frămîntăm toate igredientele pînă nu se mai lipeşte de mîini şi-l lăsăm la căldură să crească o oră. Împărţim în atîtea pîinişoare cîte potcoave vom coace. Le acoperim şi le mai lăsăm să crească 1/2 oră, după care le întindem pe fiecare de 2-3 cm şi le umplem cu umplutura cu nucă şi mac. Se aşează într-o tavă unsă formele de potcoavă şi le lăsăm să mai crească o oră, deasupra le ungem cu gălbenuş de ou şi le coacem la foc moderat şi după ce le scoatem din cuptor presărăm zah[r pudr[ peste ele.

Pentru umplutură: În 1/4 l lapte amestecat cu 1/4 kg zahăr care îl fierbem şi îl răcim, adăugăm nucile, coaja răzuită de la o lămîie, puţină vanilie şi stafide după preferinţă care se amestecă bine. La fel se pregăteşte şi umplutura de mac.

ŞUNCĂ CU ANANAS

INGREDIENTE: 8 felii de şuncă dezosată, cîteva mere proaspete, 2 buc portocale, 200 ml compot de ananas, 4 linguri făină, cuişoare, unt.

Feliilor de şuncă li se d[ o formă rotundă, se dau prin făină şi se prăjesc repede în unt pe ambele părţi. Feliile de ananas se aşează deasupra bucăţilor de şuncă prăjită iar în jurul lor se aranjează frunctele tăiate cubuleţe în care se înfige cîte o bucată de cuişoare. Se stropesc cu lichidul de la compotul de ananas şi se dau 5 minute în cuptorul încins.

S’ aveţi poftă
Chira Carolina

Articole din aceeasi categorie