Renasc artele tradiţionale!

50 de clujence au participat la cursul gratuit de ţesut-cusut organizat de Şcoala de Arte Cluj!

În perioada 6 – 10 mai 2019, timp de două ore pe zi sediul instituţiei de pe str. Fabricii de Zahăr nr. 51 din Cluj-Napoca a fost înţesat de zeci de doamne şi domnişoare, originare din municipiu şi împrejurimile sale. Toate dornice să dobândească, pentru început, noţiunile primare de ţesut-cusut în cadrul cursului gratuit organizat de Şcoala de Arte Cluj-Napoca. Ca şi în anii precedenţi, această a X-a ediţie a fost organizată de aceeaşi neobosită Elvira Gavriş, reputat meşter popular, membru al Academiei de Artă Tradiţională de la Sibiu, coordonatoarea secţiilor ţesut-cusut ale Şcolii de Arte de la Cluj-Napoca, Răscruci, Căşeiu – Rugăşeşti şi Răchiţele.

“Cursul s-a bucurat  de prezenţa a cincizeci de cursante, în marea lor majoritate din Cluj-Napoca – dar şi din Apahida, Sălicea, Sânnicoară – dornice să cunoască tradiţia şi să înveţe deocamdată lucrurile elementare din domeniu. Am încercat să le vorbesc despre costumul popular din Transilvania, le-am prezentat fotografii şi pliante după care am trecut împreună la executarea unor puncte de cusut specifice zonei: tivul cu găurele, cruciuliţe, cusătura peste fir. Am observant un interes destul de mare pentru acest meşteşug, rezultând din dorinţa cursantelor de a-şi confecţiona piese de port popular, atât pentru ele cât şi pentru membrii familiei. Rezultatele obţinute sunt mulţumitoare şi sperăm să le fi trezit interesul pentru acest meşteşug pentru a le avea, la toamnă, cursante ale Şcolii de Arte Cluj, la cursul nostru de bază”, ne-a declarat, în ultima zi a acestei activităţi, d-na expert Elvira Gavriş.

În sala “Tradiţii” a instituţiei clujene de educaţie, locul unde se desfăşoară cursul,  întâlnim doamne având cele mai diverse ocupaţii şi vârste – de la o fetiţă de zece ani, până la femei trecute  binişor de şaizeci. Abordăm, aproape la întâmplare, trei dintre cursante, iar acestea ne răspund cu amabilitate la întrebările puse. “Sunt de profesie administrator de imobile şi am venit la acest curs ca să-mi reamintesc de modul cum se coase şi să învăţ totodată să-mi confecţionez propria ie. Provin din Cubleşul Someşan şi în copilărie, pe la serbările şcolare, purtam haine populare făcute de mama. Iar acum, după cursul acesta, poate din toamnă o să încep şi cursul “mare”, ca să învăţ mai multe tehnici despre confecţionarea costumului popular”, ne-a mărturisit, pentru început, Veronica Gădălean, o  cursantă în vârstă de 51 de ani.

O altă cursantă, în vârstă de 23 de ani, Cosmina Hornar, studentă, ne-a mărturisit la rândul său următoarele: “Sunt din Mediaş, judeţul Sibiu şi pe lângă studiile de medicină veterinară pe care le urmez la Cluj-Napoca, sunt  interesată la maxim de acest curs, asta pentru că dintotdeauna mi-a plăcut lucrul manual, în ciuda faptului că niciun membru al familiei mele n-a avut tangenţă cu îndeletnicirea respectivă. Singura legătură cu portul popular am avut-o cu prilejul sărbătorilor de Paşte când mergeam la biserică, la ţară, şi ne îmbrăcam toată familia în straie populare, eu în costumul bunicii. Acum , ajunsă la Cluj-Napoca, vreau să profit de oportunităţile acestui municipiu şi să încep din toamnă cursul de ţesut-cusut de la Şcoala de Arte – dacă-mi găsesc o “portiţă” în program. Totodată, mi-aş dori ca această şcoală să organizeze mai des astfel de cursuri, dar şi şezători, în diverse locaţii”.

Cea de-a treia cursantă intervievată, Mariana Peter, în vârstă de 51 de ani, de profesie contabil, încheie şirul mărturisirilor astfel: “Sunt din Cluj-Napoca şi m-am prezentat la acest curs pentru că-mi place mult lucrul manual – şi în special iile, care au revenit la modă – plus că am două fete şi vreau să le confecţionez câte o ie. Cursul mi s-a părut interesant, am învăţat lucruri care pot fi dobândite doar de la specialişti precum doamna Gavriş. Sper să mă înscriu din toamnă la acest curs. Îmi amintesc de ia pe care o purtam când eram la grădiniţă, confecţionată de mama şi visul meu este să-mi fac singură o asemenea ie, desigur, cu sprijinul doamnei Gavriş”.

Un alt element rezultat din acţiunea desfăşurată în perioada 6-10 mai a lui 2019, decretat drept “Anul tradiţiilor la Şcoala de Arte Cluj”: la Galeria “Arte” a instituţiei se va organiza o expoziţie cu lucrările realizate în cadrul acestui curs gratuit, în data de 24 iunie 2019, de Ziua Internaţională a Iei.

Articole din aceeasi categorie