Remus Lăpușan despre plecarea din PSD: Nu am putut gira intruși care au jignit clujenii și comunitatea

Fostul consilier județean Remus Lăpușan vorbește într-un interviu acordat ziarului Făclia despre motivele care l-au determinat să părăsească Partidul Social Democrat, după o experiență în această formațiune de mai bine de un sfert de veac.

Acesta arată că unul dintre regretele sale este legat de faptul că liderii PSD au ocolit Clujul, care în ultimii trei ani nu a avut reprezentarea politică pe care o merită al doilea județ al țării. Remus Lăpușan mai vorbește despre degringolada instalată în prezent în PSD Cluj, dar și despre planurile sale politice.

Rep: Domnule Remus Lăpușan, recent ați anunțat că părăsiți formațiunea social democrată. Ce v-a determinat să faceți acest gest, mai ales că ați avut o experiență de peste 26 de ani în PSD?

Remus Lăpușan: Nu am părăsit nici echipa, nici social-democrația, ci pur și simplu nu pot gira impunerea de la nivel central, la nivel județean, a unei echipe care nu are nicio legătură cu orașul, județul, cu bunul simț ardelenesc.

Practic cei de la centru au repetat greșeala din 2016, când după un rezultat bun, concretizat prin câștigarea a 33 de primării, a contat mai mult forma politică, decât fondul muncii echipei PSD Cluj și rezultatul, repet bun.

În 2016, am hotărât să rămân aproape de noua echipă, era o generație de tineri care venea în completarea colegilor mei mai experimentați. Singurul regret, sigur nu doar al meu, este faptul că liderii PSD au ocolit Clujul, care în ultimii trei ani nu a avut reprezentarea politică pe care o merită al doilea județ al țării.

În acest context, nu am putut gira intruși care au jignit clujenii și comunitatea, care au amenințat și/sau jignit primarii, aleșii locali în general și numeroși colegi.

Rep: De ce credeți că PSD a ajuns să se confrunte cu această degringoladă fără precedent?

Remus Lăpușan: În 2008, intelectualii de stânga din Cluj au publicat un document important pentru social-democrația post-revoluționară. „Transilvania comunităților puternice într-o Românie Europeană” în care oferea ca soluție pentru modernizarea PSD, redefinirea clară a domeniilor de competenţe ale centrului, respectiv ale organizaţiilor, pentru a se evita situaţiile în care definirea interesului comun este prea largă şi afectează interesele legitime ale organizaţiilor.

Faptul că în ultimii ani activitatea departamentelor PSD a fost comunicată în presă dar în practică, concret, a fost slabă, este o altă sursă care a văduvit partidul de idei și de oameni pregătiți în toate domeniile profesionale.

Cred că am pierdut multe momente bune când se puteau lua măsuri mai sănătoase: descentralizarea deciziei, un imperativ al modernizării şi eficienţei structurilor de partid, apoi crearea unor noi mecanisme de reprezentare internă ar fi fost utile. Trebuie doar să ne uităm la mecanismele partidelor de stânga nou apărute în Europa, care beneficiază de un serios suport electoral.

Rep: Cine ar fi responsabil de starea în care se află formațiunea social democrată?

Remus Lăpușan: O spun cu regret, însă nu putem să fugim de adevăr: conducerea partidului și în mod special CEX-ul PSD. În multe situații cred că partidul ar fi luat decizii mai bune, dacă votul în CEX era secret.

Și ca să fiu și mai concis, cred că titlul cărții lui Radu Paraschivescu spune totul: „Orice om îi este teamă. Un partid, doi ani şi trei premieri”. Prea multe greșeli de management politic într-un interval de timp mic.

Rep: Cum comentați situația din organizația clujeană a PSD?

Remus Lăpușan: Până la decizia din septembrie, PSD Cluj era o echipă solidă, solidă în sensul unei creșteri constante. De exemplu, în 2016 am crescut de la 23 de primari la 33, apoi în toamnă, rezultatul la parlamentare a fost unul bun!

După schimbarea conducerii, înainte cu două-trei săptămâni de campania electorală, suprapusă cu un comportament agresiv al intrușilor, organizația a intrat într-o perioadă de degringoladă, o perioadă nefastă pe care nu mi-am dorit-o vreodată, având în vedere anii în care am muncit pentru consolidarea acesteia.

PSD Cluj înseamnă memorii, amintiri, prietenii, victorii și înfrângeri politice dar în special caractere. Eminescu spunea că „munca unui om se poate plăti. Caracterul, cultura lui, nicicând”. La fel și în social-democrația clujeană, caracterele nu pot fi cumpărate, de aceea privesc cu regret la ce se întâmplă astăzi în PSD Cluj.

Rep: Odată cu demisia din PSD, le-ați recomandat social democraților clujeni să treacă la Pro România, însă dumneavoastră nu ați spus dacă veți mai face politică. Ce planuri aveți în zona politică?

Remus Lăpușan: Sunt pasionat de politică și de administrație dar mai presus de pasiune este și o responsabilitate, de a continua sutele de proiecte pe care le-am susținut și gândit în calitate de președinte al PSD Cluj și consilier județean, apoi alte sute de proiecte finalizate pe care vreau să le ofer ca exemplu și să le multiplic acolo unde este cazul.

M-am alăturat echipei PRO România, un partid  cu orientare pro europeană cu oameni serioși care își doresc continuarea lucrurilor bune făcute in guvernarea Ponta și nu numai, o alternativă profesionistă la ceea ce avem azi pe scena politică. Însă o sa rămân un social democrat convins apropiat de valorile în care cred: justiție socială, egalitate de șanse, libertate.

Cosmin PURIȘ

Articole din aceeasi categorie