Relicve ale cardinalului Iuliu Hossu vor fi depuse după beatificare în 15 biserici din eparhia de Cluj-Gherla

Bisericile de pe raza eparhiei de Cluj-Gherla care se află în construcţie vor primi, după beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici, printre care se numără şi cardinalul Iuliu Hossu, relicve ale arhiereului, a anunţat episcopul Florentin Crihălmeanu, informează AGERPRES.

Acesta a explicat, într-o conferinţă de presă la Cluj, că dintre cei şapte episcopi greco-catolici care se aşteaptă să fie beatificaţi, în urma deciziei Sfântului Părinte Papa Francisc de promulgare a decretului de recunoaştere a martiriului acestora, doar trei au putut fi exhumaţi, Vasile Aftenie, Ioan Bălan şi Iuliu Hossu. Moaşte ale celor trei vor fi depuse în bisericile din eparhiile de care au aparţinut. Astfel, cele 15 biserici aflate în construcţie, precum şi catedralele eparhiei de Cluj-Gherla, al cărei episcop a fost, începând cu 1917, Iuliu Hossu, vor primi mici racle cu moaşte, care vor fi inserate în altare.

Potrivit episcopului, este de aşteptat ca moaşte ale celorlalţi doi episcopi, Ioan Bălan şi Vasile Aftenie, să fie depuse în bisericile din Lugoj şi Bucureşti. Pentru ceilalţi patru episcopi care au murit în urma anilor de detenţie petrecuţi în închisorile comuniste şi ale căror oseminte nu au putut fi identificate se va lua pământ de la Sighet.

Cauza de beatificare se referă la şapte episcopi greco-catolici: Vasile Aftenie, care a murit în închisoarea Văcăreşti în 1950, trei episcopi care au murit în închisoarea de la Sighet – Valeriu Traian Frenţiu (1952), Ioan Suciu (1953) şi Tit Liviu Chinezu (1955), Ioan Bălan, care a murit în domiciliu obligatoriu la mănăstirea Ciorogârla (1959), episcopul Alexandru Rusu, care după cinci ani la Sighet a urmat o nouă detenţie, la penitenciarul din Gherla, unde a murit în 1963 şi Iuliu Hossu, „cel dintâi cardinal al neamului românesc”, care a murit în 1970 în timp ce era în domiciliu obligatoriu de la Căldăruşani.

„Ce s-a întâmplat de fapt în 19 martie la Vatican? Sfântul Părinte a dat aprobarea pentru ca decretele să fie scrise, însă aceste decrete vor fi semnate numai în momentul celebrării beatificării. După acest moment de celebrare public vor putea fi numiţi fericiţi, martiri în Biserica Catolică”, a explicat episcopul Florentin Crihălmeanu.

Ulterior momentului beatificării, cei şapte episcopi vor primi, împreună, o zi în calendarul creştin catolic.

Articole din aceeasi categorie