„Reîntoarcerea” Cardinalului Iuliu Hossu

Osemintele Cardinalului Iuliu Hossu au fost deshumate în cadrul unei operațiuni care s-a desfășurat, în perioada 7-8 martie a.c., la cimitirul Bellu catolic din București, în scopul expertizării acestora, înaintea momentului beatificării de la Blaj, din 2 iunie a.c.

Conform celor anunțate de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, operațiunile de deshumare, recunoaștere canonică, expertize și analize medico-antropologice au fost efectuate cu respectarea normelor legilor civile și canonice în vigoare, în prezența membrilor Tribunalului ad casum, a unor experți în arheologie și antropologie, a câtorva membri ai familiei Hossu, a unor ierarhi și clerici din București și Cluj, precum și a personalului tehnic auxiliar și a unor credincioși.

„S-a început în data de 7 martie, la ora 10:30, cu un parastas în memoria ilustrului arhiereu, celebrat de trei arhierei (PS Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de București, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla și PS Cornel Damian, episcop auxiliar al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București). A urmat cuvântul Promotorului dreptății, al Notarului tribunalului, al membrilor familiei și jurământul de confidențialitate. În continuare, s-a trecut la înlăturarea plăcii care bloca accesul în cavoul subteran. După spargerea betonului armat și înlăturarea plăcii laterale de piatră, s-au găsit osemintele slujitorului lui Dumnezeu, arhiereu Iuliu Hossu, așezate într-un sac de plastic, împreună cu câteva obiecte de vestimentație personală cu care fusese înhumat. În jurul orei 13:00, osemintele au fost transportate la Parohia „Sf. Tereza”, unde, în câteva săli de la subsolul clădirii au început expertizele și măsurătorile experților” – informează Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Conform sursei citate, operațiunile au continuat în 8 martie, când s-au identificat, analizat, inventariat și fotografiat toate părțile osoase și apoi s-a efectuat o recompunere a scheletului. „La încheierea analizelor s-au comunicat întregii asistențe primele rezultate ale expertizelor prin care se adeverește că acele oseminte și rămășițe pământești sunt ale Slujitorului lui Dumnezeu, Arhiereu Iuliu Hossu. Apoi, osemintele au fost așezate în două cutii, care au fost închise și sigilate. Una dintre acestea, la cererea familiei, a fost reînhumată în același cavou, cu un parastas în memoria ilustrului Arhiereu. Cealaltă cutie sigilată, cu aprobările de rigoare, a fost transportată la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla” – precizează reprezentanții Episcopiei.

„Mulțumim mai întâi Bunului Dumnezeu, apoi mulțumim mijlocirii Preasfintei Fecioare Maria, Sfântului Iosif și Sfântului Ioan Paul al II-lea pentru buna desfășurare a acestui moment deosebit. Mulțumim tuturor forurilor eclesiastice și civile care ne-au acordat sprijinul și aprobările necesare pentru a putea desfășura în bune condiții aceste acțiuni. Astfel, putem afirma că unul dintre visele primului Cardinal al Neamului nostru s-a împlinit: s-a întors acasă, la ai săi, la domiciliul său, la «Catedrala scumpă» sufletului său, dar… fără a se despărți de ai săi. Așteptând cu bucurie momentul celebrativ al beatificării episcopilor noștri morți în faimă de martiri în timpul regimului comunist, de către Sf. Părinte Papa Francisc, rugăm pe Bunul și Atotputernicul Dumnezeu să binecuvânteze cu harurile Sale pe toți aceia care, prin rugăciunile lor, prin acordul lor și sprijinul nemijlocit, au ajutat buna desfășurare a acestui moment ce va rămâne înscris în istoria familiei Hossu, a Bisericii Catolice și a Neamului nostru” – a declarat PS Florentin.

Cardinalul Iuliu Hossu este unul dintre cei șapte episcopi greco-catolici uciși pentru credință, sub regimul comunist, care vor fi beatificați de Papa Francisc în 2 iunie, la Blaj.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie