REGAL ARTISTIC LA ŞCOALA DE ARTE CLUJ!

• PREZENTARE DE MODĂ ŞI EXPOZIŢIA DE PICTURĂ “BEST OF ARTE” 2019 •

Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Cluj şi-a încheiat joi, 20 iunie, anul educaţional 2018-2019, cu două evenimente de anvergură: prezentarea de modă a claselor de design vestimentar şi expoziţiile de final de an ale absolvenţilor şi  cursanţilor din anii intermediari, secţiile de arte plastice Cluj-Napoca, Turda și Câmpia Turzii ale Şcolii de Arte Cluj!

Primul eveniment, prezentarea de modă, a început la ora 17.00 , în performanta sală “Şantier” a instituţiei, pregătită special pentru un eveniment de asemenea anvergură. Amfitrionul evenimentului a fost Ovidiu Oltean, absolvent al cursului de actorie din cadrul Şcolii de Arte – de trei ori laureat cu titlul de campion european la concursurile de oratorie – care a prezentat evenimentul cu multă dezinvoltură şi farmec personal.  Pe parcursul unei ore intense, pe podium au defilat mai multe superbe modele, din cadrul agenţiei “Elite models”, condusă de Lili Mihacea, al căror hair-styling a fost asigurat de Ileana Drăgan şi Camelia Lucaciu.

Parada modei a fost deschisă de colecţia designerului Adina Mărginean, absolventă a clasei de design vestimentar, în anul 2018,  cu colecţia “Blossom”, menită să reamintească privitorilor importanţa conectării omului cu natura, iar piesele, brodate manual, cu simboluri, au întărit ideea creatorului acestora. Următoarea colecţie “Shimizu”, aparţinând unei alte absolvente, Ioana Borodan, pornită de la arta “origami” (care constă în împăturirea artistică a hârtiei de orez)  a cuprins cinci ţinute în care străvechea artă japoneză s-a integrat perfect, materialul ales şi culorile de vară permiţând prin joc, artă şi tehnică realizarea unor piese inedite. În continuare au intrat în scenă piesele Verei Călin, sub denumirea “Moştenire”, relatând o poveste care  începe în Franţa, la curtea Regelui -“Soare”, Ludovic al XIV-lea. Datorită influenţei acestei perioade în lumea modei, colecţia îşi propune să readucă, în prezent, elementele consacrate şi spectaculoase, utilizând material precum preţioasa tafta, voaluri, organza sau catifea. Colecţia şi-a dorit să ofere stilului baroc un aer contemporan, perfect adaptat zilelor noastre. Au urmat piesele minicolecţiilor anului trei, complexe, pe teme abstracte – provocări pe care artistele amatoare au reuşit, prin multă muncă, să le facă faţă cu brio. După acest moment, modelele agenţiei “Elite models” au prezentat colecţiile a nu mai puţin de şase cursante de anul întâi, inspirate din cultura dacică, a Romei Antice, a Greciei şi Egiptului: Ana Sas, Beatrice Marcian, Alexandra Ţicudean, Anca Ţibre, Miriam Pristera şi Claudia Suciu.

Arhitectonic

O altă colecţie, de efect, a fost “End Game” – a absolventei Teo Groza –  cu o interpretare postapocaliptică, referindu-se explicit la o subcultură a supravieţuitorilor, o interpretare scenografică realizată din piele şi tricouri denim. Conform mărturiei artistei, s-a folosit upcycling-ul, accesoriile care intimidează prin design, dar care protejează purtătorul, în urma cataclismului, de factori poluanţi. În continuare, a făcut senzaţie  colecţia intitulată “The Elements”, a absolventei Andreea Iepure, inspirată din feng-shui şi ilustrând energiile şi măreţia naturii. Prin materialele şi accesoriile folosite sunt sugerate texturile întâlnite în cele cinci elemente: apă, foc, pământ, lemn şi metal. Ţinutele prezentate au fost extravagante, scenografice, fiind îmbrăcate de indivizi cu atitudine şi multă expresivitate. O altă colecţie interesantă a fost “Arhitectonic”, de Alina Mureşan – sau, altfel spus, rezultatul întâlnirii modei cu arhitectura urbană. Este o colecţie de autor, care foloseşte manipularea materialului, creează texturi  şi volume. Deosebită ca realizare, este o joacă de imaginaţie şi totodată o asociere  inedită de piele şi tafta, liniile drepte sau curbe îmbinându-se în mod armonios, creând o minicolecţie futuristă care permite o multitudine de variante. Iar ultima colecţie din prezentare, aparţinând cursantei Mihaela Rus, a fost “Half and Half”, îndrăzneaţă şi impetuoasă, un echilibru între feminin şi masculin, între lumină şi întuneric. Iar stilul  androgin a stat la baza colecţiei, imprimându-şi amprenta masculină în ţinutele şic-senzuale feminine, reflectând, paradoxal, îmbinarea şi completarea dintre bărbat şi femeie. La final, d-na Korent Monica, expertul claselor de design vestimentar şi decoraţiuni interioare le-a felicitat pe realizatoarele pieselor de vestimentaţie, în primul rând pentru că au dat dovadă de multă hărnicie, iar în al doilea, pentru că piesele au fost bine reprezentate din punctul de vedere al styling-ului: “Sunt fericită pentru că am lucrat cu voi, acum sunt emoţionată de realizările voastre şi sper să ne mai întâlnim şi la alte prezentări viitoare de modă”!    

BEST OF „ARTE”

Cel de-al doilea eveniment al serii, vernisajul expoziţiei BEST OF „ARTE“ a început la ora 18.00, imediat după încheierea prezentării de modă iar amfitrionul acestui eveniment a fost actorul Petre Băcioiu, expertul claselor de actorie şi retorică ale Şcolii de Arte Cluj-Napoca.  În fapt, e vorba de vernisajul mai multor expoziţii de final de an, reunite într-una singură, cea a absolvenţilor şi cursanţilor din anii intermediari, secţiile de arte plastice Cluj-Napoca, Turda și Câmpia Turzii ale Şcolii de Arte Cluj. Iar lucrările, expuse în mai multe galerii ale instituţiei, de pe strada Fabricii de Zahăr nr. 51, sunt din domeniul picturii, graficii, designului vestimentar, al decoraţiunilor interioare, ceramicii, tehnicilor în pictură, artei fotografice şi al artei decorative, coordonatorii impresionantei expoziţii colective fiind: Victor Apostu, Adriana Goilav, Monica Korent, Traian Andraș, Andrei Mihai Popa, Felicia Răcean. Ca urmare, la vernisaj, fiecare dintre cei menţionaţi mai sus a rostit cuvinte de apreciere la adresa cursanţilor pe care i-a coordonat pe parcursul întregului an şi  a căror muncă a fost încununată prin această uriaşă expoziţie. “Venim şi noi cu un ambient cromatic, al celor şaizeci de cursanţi ai anilor I, II şi III, de la Turda şi Câmpia Turzii – şi vă rog să aveţi clemenţă pentru lucrările mai naive din expoziţie, fiindcă ele aparţin unor elevi de nouă sau zece ani. Iar în ceea ce priveşte pictura, să nu uităm nicio clipă că sublimul ei constă în faptul că este interpretare, sinteză şi sentiment – nu o simplă redare a realităţii”, a început d-na Felicia Răcean, expertul secţiilor externe Turda şi Câmpia Turzii ale Şcolii de Arte Cluj, după care a dat cuvântul mai multor cursanţi pentru a-şi prezenta lucrările. “Acest lăcaş ne dă posibilitatea să fim un bastion de rezistenţă într-o lume a vânzărilor şi cumpărărilor astfel ca prin artă să trăim în propria noastră lume. Cursanţii noştri au sintetizat pe pânză diverse stări şi sunt sigur că arta n-o să dispară pentru că şi-a schimbat conotaţia în societate – şi aveţi acum şansa să intraţi în lumea celor care trăiesc de pe urma ei – deci nu e o lume dispărută, iar meseria de artist nu a pierit, ca de pildă cea de pălărier”, le-a adresat cursanţilor săi Victor Apostu, expertul clasei de pictură. “Vreu să-mi felicit colegii şi, de asemenea, pe cursanţi şi sper să lucrăm în continuare şi anul viitor, iar îndemnul meu este să nu lăsaţi să moară pasiunea din voi înşivă şi vă invit să veniţi la Şcoala de Arte la orice vârstă”, a declarat, emoţionată şi d-na Adriana Goilav, expertul clasei de grafică.

Ceramica nu este la îndemâna oricui

La rândul său, expertul clasei de ceramică, Traian Andraş, a făcut o caldă pledoarie pentru această disciplină, care poate părea pentru unii doar un simplu meşteşug – însă care, în opinia sa, produce artişti. “Ceramica nu este la îndemâna oricui deoarece necesită investiţii, dar la final ea aduce – pe lângă satisfacţii şi mult respect. Totodată, credinţa mea este că prin artă putem chiar schimba lumea, şi ceea ce facem noi trebuie să ne placă şi să considerăm cu hotărâre că ea ne reprezintă”, a mărturisit expertul clasei de ceramică. Seara a fost încheiată de către dl. Vasile Corpodean, managerul instituţiei, care a mulţumit tuturor celor care au contribuit la organizarea celor două evenimente desfăşurate joi, 20 iunie, dar şi de pe parcursul anului educativ 2018-2019, adresând totodată invitaţia, clujenilor, să bată în continuare la porţile Şcolii de Arte Cluj şi să se înscrie la cursurile sale. Apoi a prezentat agenda taberelor de creaţie şi a expoziţiilor instituţiei, ce  vor avea loc pe timpul vacanţei de vară:  “Însemnări cromatice”, expoziţia Iulianei Pop, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Câmpia Turzii, absolventă în anul 2008 a şcolii (vernisajul la 26 iunie), Expoziţia de artă populară a cursanţilor secţiei cusut-ţesut (vernisajul la 15 iulie) – ambele la Galeria “Arte”, str. Vasile Alecsandri nr. 1 – apoi Tabăra de creaţie în artele vizuale, “Piatră de Cluj” (1-5 iulie) şi Expoziţia de vară a taberei de creaţie “Lemn de Cluj” din 2018, la Muzeul Memorial “Octavian Goga”, Ciucea (vernisajul pe 18 iulie).

Practic, vorbim din nou de o activitate prodigioasă, neîntreruptă până şi pe timpul verii, a Şcolii de Arte Cluj-Napoca, supranumită “Fabrica de Cultură”, instituţie-fanion a judeţului Cluj, ai cărei oameni păstrează profesionalismul şi dăruirea la cote mereu înalte!

Sorin GRECU

Articole din aceeasi categorie