Publicaţii clujene. TRIBUNA , ambasador al culturii româneşti peste ocean

Periodicul nr. 382, 1-15 august a.c., este ilustrat cu reproduceri după lucrări remarcabile realizate de artista Suzana Fântânaru. Vernisajul expoziţiei intitulată „Uitat în manuscris” (carte-obiect, xilogravură, colaj), a avut loc la Galeria Dana din Iaşi, în prima parte a acestui an, în prezenţa Smarandei Bostan, curatorul expoziţiei, a criticilor de artă Maria Bilaşevschi şi Grigore Ilisei. Rodica Drăghincescu semnează la rubrica „Plastica” un text elogios, elaborat, definitoriu, sub un titlu deloc întâmplător, „Real şi utopie”. Arta ca front de lucru: „Totul sare şi iese din formă, dă din formă afară şi prinde contur metafizic. Materiile îşi scot timpul la vedere, îşi arată vârstele, fac târg unele cu altele, sunt la iarmarocul filozofic al trecerilor de la un regn la altul, de la celula minerală la cea vegetală, de la vegetal la animal. Materii care au suflu şi sunet. Materii care se frământă şi se apasă, mnezic. Arta Suzanei este un front de lucru, un câmp arheologic, o muncă de recuperare a ceea ce a fost şi s-a pierdut, de memorie în suflet”. Iar sufletul suportă, rezistă, se organizează spiritual, se afirmă.
„Revista TRIBUNA – ambasador al culturii româneşti peste ocean”. În perioada 8-15 iulie 2018, răspunzând invitaţiei „Asociaţiei Culturale Române „Nae Ionescu” din Hamilton, Canada, o delegaţie a revistei de cultură TRIBUNA a participat la o serie de evenimente şi întâlniri cu români, şi nu numai, din ţara care are pe drapel o frunză de arţar. Scriitorii Mircea Arman – redactor şef, Ioan-Pavel Azap, Ani Bradea – redactori, Ştefan Damian – poet, eseist, traducător, şi Vákár István – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, au onorat evenimentul cultural desfăşurat de-a lungul mai multor zile care au cuprins conferinţe, mese rotunde, recitaluri de poezie, prezentare de cărţi şi publicaţii, înmănuncheate sub numele „Săptămâna internaţională de cultură, Hamilton – 2018”, de la Câmpul Românesc, un loc încărcat de tradiţie şi simboluri pentru toţi românii care trăiesc pe continentul Nord-American, dar şi pentru cei din România, din Europa.
Ani Bradea consemnează faptul că gazdele, reprezentate de preotul Dumitru Ichim, de Dumitru Popescu, directorul magazinului cultural „Observatorul”, din Toronto, şi Dumitru Răchitan, preşedintele Asociaţiei Culturale Române, din Hamilton, au oferit fiecărui conferenţiar şi Revistei Tribuna, în numele întregii asistenţe, Diplome de Merit, pentru activităţi culturale şi editoriale.
Paginile Tribunei găzduiesc, ca de obicei, câteva cronici literare. Ion Buzaşi scrie despre monografia semnată de Doina Pologea, „O fereastră spre sacru. Introducere în opera lui Bartolomeu Valeriu Anania” (Ed. Limes/Ed. Renaşterea, Cluj-Napoca, 2018); Andrei Marga, despre romanul „Permafrost” de Eugen Uricaru (Ed. Polirom, Iaşi, 2018); Adrian Ţion despre două cărţi semnate de Ruxandra Hurezeanu, care abordează pe larg, în reportaje şi portrete, viaţa saşilor transilvăneni – ”Povestea saşilor din Transilvania. Spusă chiar de ei” (Ed. Şcoala Ardeleană, Cluj Napoca) şi „Criţ, istoria, poveştile şi viaţa unui sat de saşi” (Ed. Curtea Vechea, Bucureşti, 2017); Radu Ilarion Munteanu recenzează două cărţi pentru copii (excepţionale) scrise de Radu Ţuculescu, „Ina şi Ariciul Pit”, cu subtitlul „Aventuri în aparatul de fotografiat al bunicului”, vol. I (2017), vol. II (2018), ambele apărute la Ed. Corint Junior, Bucureşti, cu ilustraţii bine potrivite cărţilor pentru copii, inspirate, semnate de Ana Alfileanu; Ioan Bembea semnalează volumul ”Magiştrii” de Elena Dragoş (Ed. Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2018), adică portrete ale primilor dascăli din învăţământul primar de la Paşcani până la cadrele universitare de la Iaşi, Cluj, Bucureşti.
Pagina „Cartea străină” îi revine lui Jeffrey Eugenides, scriitor american de origine grecească. Volumul însumează zece naraţiuni, apărute în limba română cu titlul „Marele Experiment”, traducere de Alexandra Coliban (Ed. Polirom, Iaşi, 2018), analizate literar de Ştefan Manasia. Sumarul revistei este mult mai bogat.
Virgil RAŢIU

Articole din aceeasi categorie