PSD Cluj-Napoca solicită înființarea unei secții de votare în colonia Pata Rât

Organizația Municipală a Partidului Social Democrat Cluj-Napoca, prin președintele Anca Ciubăncan, a solictat Autorității Electorale Permanente, Instituției Prefectului Județului Cluj și Primăriei Cluj-Napoca organizarea unei secții de vot în colonia Pata Rât.

Cererea este motivată prin aceea că Pata Rât „se distinge pe harta municipiului Cluj-Napoca atât din punct de vedere geografic, fiind amplasată într-o zonă limitrofă (…), dar mai ales prin realitatea extrem de dură din perspectiva condițiilor de viață în care acești cetățeni clujeni sunt obligați să trăiască”.

„Aici trăiesc, practic abandonați, circa 1500 de oameni. Aceștia au adresat, începând cu luna martie 2020, prin vocea Fundației “Căși sociale acum!”, numeroase scrisori deschise și apeluri către Instituția Primăriei Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Instituția Prefectului Județului Cluj (…), prin care semnalau, în contextul epidemiei COVID-19, situația extrem de critică din punct de vedere al sănătății tuturor categoriilor de vârstă care locuiesc acolo și prin care atrăgeau atenția asupra măsurilor urgente de care este nevoie în cele patru comunități din Pata Rât, pentru a împiedica răspândirea virusului COVID-19 printre oamenii care nu au apă în casă. Stau aglomerați în locuințe mici, trăiesc în proximitatea rampelor de deșeuri și au organismele slăbite datorită acestor condiții precare de trai. Trebuie avut în vedere că o mare parte a locuitorilor din Pata Rât lucrează în salubritate, asigură curățenia orașului și ridicarea gunoaielor de la gospodării, riscând astfel atât sănătatea proprie, cât și molipsirea și transmiterea unui complex de afecțiuni, mai ales că atunci când se întorc acasă ei continuă să nu aibă condiții care să le permită igienizarea obligatorie” – se arată în solicitarea Organizației Municipale a PSD Cluj-Napoca.

În același document este invocat art. 34 din Constituția României, respectiv dreptul la ocrotirea sănătății și normele legale instituite pe perioada stării de alertă la nivelul României și al județului Cluj în contextul pandemiei COVID-19 și al creșterii numărului de cazuri pozitive.

”Din Buletinul de Presă al Instituției Prefectului Cluj din data de 03.09.2020 reiese că în data de 02.09.2020 29 de persoane au fost confirmate cu Covid-19 (în total 2288 de cazuri confirmate în județul Cluj). Luând în considerare faptul că deja există confirmate cel puțin 4 cazuri de infectare cu COVID 19 provenite din Colonia Pata Rât, riscul de infecție pe care îl prezintă deplasările masive din ziua votului, este unul maxim!” – arată PSD Cluj-Napoca.

M. T.

Articole din aceeasi categorie