PSD Cluj: Guvernul pune greutatea subvenţiei la căldură pe umerii autorităţilor locale

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan atrage atenţia că guvernul pune greutatea subvenţiilor la căldură pe umerii autorităţilor locale, subliniind că acestea nu îşi vor mai permite să dea subvenţia dacă banii de la Guvern vor fi tăiaţi.

„Este doar o încercare a Guvernului de a se spăla pe mîini şi de a da vina pe primari. Evident, pe primarii din opoziţie, pentru că PDL îşi va ajuta primarii să poată da o mare parte din subvenţie. PSD consideră că primăriile ar trebui să fie ajutate, nu responsabilizate pentru ceea ce se întîmplă. În timp ce peste tot în lume se discută despre creşterea responsabilităţii sociale a celor cu adevărat bogaţi, în România Boc şi Băsescu doresc să se pună tot greul tot pe umărul oamenilor care traiesc de pe o zi pe alta tot din cauza lor”, a declarat Remus Lăpuşan, preşedintele PSD Cluj.

El arată că din informaţiile pe care le deţine PSD reiese că sînt bani pentru acordarea subvenţiilor sau pentru eficientizarea CET-urilor, însă nu sînt gestionaţi corect, fiind direcţionaţi spre buzunarele clientele politice.

„Marile companii energetice, care au datorii uriaşe la buget se află sub controlul clientelei PDL. De aici se sifonează bani publici. În acest fel populaţia este furată. Iar pentru acest furt tot oamenii plătesc prin tăierea subvenţiei la căldură. Spre exemplu Metrorex cumpără energie de la o firmă de apartament, cu 3 angajaţi, la un preţ dublu faţă de cel de pe piaţa liberă. În timp ce Hidroelectrica vinde către alte instituţii ale statului cu 112 lei un MegaWatt, iar pe piaţa liberă preţul este de 156 de lei, Metrorex plăteşte către firma lui Cutişteanu 303 lei pentru un MegaWatt. Iată unde se duc banii publici pe care guvernul se plînge că nu îi are. Dacă furtul de la Metrorex şi contractele cu «băieţii deştepţi din energie» ar fi rezolvate, Guvernul ar avea bani pentru programe de protecţie socială, iar CET-urile ar putea fi eficientizate”, a explicat Lăpuşan.

Liderul social democraţilor clujeni susţine că măsura guvernului privind subvenţia la căldură va afecta un număr extrem de mare de persoane.

„Actualul ministru al Muncii, Sebastian Lăzăroiu a spus că faţă de anul trecut în sezonul rece 2011-2012 doar consumatorii vulnerabili vor beneficia de ajutoare. Astfel, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 vor beneficia de subvenţie. Adică, numărul familiilor afectate va depăşi 1 milion, ceea ce înseamnă că marea majoritate a familiilor din mediul urban – peste 70% – vor încasa în plin această lovitură”, a punctat Lăpuşan.

Reprezentanţii municiaplităţii clujene susţin că încă de la începutul verii, împreună cu Regia Autonomă de Termoficare au luat în calcul posibila măsură a guvernului de tăiere a subvenţiei pentru căldură şi au încercat să găsească soluţii pentru a diminua efectele aceste decizii. Purtătorul de cuvînt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu a precizat că RAT produce energie termică la un preţ mult mai mic decît media la nivel naţional, lucru care face ca beneficiarii să plătească mai puţin pentru apă caldă şi căldură. „Statutul de bun platnic al RAT i-a permis să negocieze preţuri competitive pentru energie electrică şi gaz, ceea ce face ca şi costurile de furnizare a apei calde şi a căldurii să fie mai mici la Cluj-Napoca”, a punctat Buzatu.

Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a implementat un program informatizat special destinat preluării şi procesării cererilor de ajutoare de încălzire, care a permis verificarea imediată a persoanelor care depun cereri pentru obţinerea ajutoarelor de încălzire direct în baza de date a Direcţiei Impozite şi Taxe Locale, precum şi alte baze de date naţionale. Odată cu implemenatrea acestui program, numărul de cereri pentru ajutoare de încălzire a fost de 9000, cu 34 la sută mai mic faţă de anul precedent cînd  s-au înregistrat 24 de mii de cereri.

C.P.

Articole din aceeasi categorie