PS Ioan SELEJAN, episcopul Covasnei şi Harghitei: „Rog CNSAS-ul să pună la dispoziţia celor interesaţi rezultatul verificărilor care au fost făcute asupra mea”

Episcopul Ioan Selejan al Covasnei şi Harghitei nu a făcut poliţie politică. Este a doua oară cînd CNSAS-ul îi remite episcopului o decizie cu acelaşi verdict, rezultată din verificările întreprinse la cererea unor persoane sau organizaţii interesate de activitatea sa de dinainte de 1989.

 Verificat prima oară la cererea unui SRL, PS Ioan Selejan a primit un prim verdict negativ cu cîţiva ani în urmă. În dată de 5 noiembrie anul acesta i-a fost remisă decizia CNSAS cu nr. 3931/16.10.2007, prin care era înştiinţat că a fost verificat din nou, în baza cererilor formulate de către Oramed Press SRL (cerere din 2000, care mai fusese „onorată” o dată), Gabriel Andreescu (2000), Forumul Civic Românesc (24.07.2006) şi Gabriel Catalan (23.04.2007).

„Preasfinţitul Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, nu figurează în bazele de date ale Direcţiei Investigaţii a CNSAS, este «necunoscut» în evidenţele create de Securitate, nu a fost agent (cadru) al Securităţii, pe numele domniei sale nu au fost identificate dosare sau documente în arhiva SIE, iar SIA a răspuns că nu deţine informaţii (dosare/ documente întocmite pe numele său, pentru a stabili calitatea de agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste, precum şi că nu a fost ofiţer al fostei Direcţii a IV-a, din cadrul Departamentului Securităţii Statului” – se arătă în documentul CNSAS, remis episcopului Ioan. Acelaşi document evidenţiază că, în baza materialului probator avut la dispoziţie (adresele de verificare CNSAS, adresele de răspuns SRI şi SIE, notele Direcţiei Investigaţii şi Direcţiei Comunicare etc.), CNSAS a decis din nou că Preasfinţitul Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei, nu a fost agent sau colaborator al poliţiei politice comuniste.

 „Întrebarea pe care şi-o poate pune oricine este dacă primul verdict, dat în cazul meu, a fost corect sau nu. De ce nu le-a comunicat CNSAS-ul, celor care s-au interesat mai tîrziu despre viaţa şi activitatea mea de dinainte de 1989, primul verdict? Văd acum, din documentul care mi-a fost trimis, că au fost cercetate dosare şi de la SIE şi de la SIA şi de peste tot de unde se poate. Mă întreb însă: în urma acestei din urmă decizii date de către CNSAS, voi mai fi anunţat, iar şi iar, că se interesează cineva de viaţa mea? Pînă cînd vor mai dura aceste cercetări? Dacă CNSAS-ul nu va pune la dispoziţia celor care se interesează de persoana mea rezultatul cercetărilor pe care le-a întreprins, s-ar putea ca mîine să-şi pună cineva din nou întrebarea: «Cînd va veni şi rîndul episcopului Ioan să fie cercetat?»; fiindcă, aţi văzut, există această psihoză creată în societate, în ceea ce priveşte ierarhii Bisericii Ortodoxe. Îi îndemn pe cei care încă se mai interesează de viaţa mea să se adreseze CNSAS-ului şi rog CNSAS-ul să pună la dispoziţia celor interesaţi rezultatul cercetărilor care au fost făcute asupra mea, ca să terminăm odată această problemă, pentru că sînt şi eu om, am şi eu limitele mele umane şi nu-mi convine că mereu şi mereu să vină cineva, să spună că iar cercetăm, iar căutam, poate, poate găsim ceva” – a declarat ieri Preasfinţitul Ioan Selejan.

 Întrebat ce aşteaptă din partea CNSAS, episcopul Covasnei şi Harghitei a declarat: „Mărturisesc public şi în faţa lui Dumnezeu ca în viaţa mea – aşa cum rezultă şi din decizia CNSAS – nu am fost colaborator şi nu am avut legătură cu Securitatea înainte de 1989. Aş dori din partea CNSAS-ului o limpezire definitivă a acestei probleme şi mă gîndesc că şi alţi ierarhi aşteaptă să li se clarifice situaţia, pentru că Biserica noastră să nu mai rămînă sub ameninţarea zilei de mîine, cînd va fi cercetat nu ştiu care cleric, iar poimîine altul şi tot aşa. Există o tensiune efectivă atît în sînul Bisericii, cît şi al societăţii şi asta nu foloseşte nimănui!”.

 M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie