PS Ioan al Covasnei şi Harghitei, despre desemnarea sa drept candidat pentru scaunul patriarhal: „Un semn de la Dumnezeu”

„A fost lucrarea lui Dumnezeu” – a declarat joi, pentru Făclia, Episcopul Ioan al Covasnei şi Harghitei, referindu-se la desemnarea sa de către Sfîntul Sinod drept candidat la scaunul patriarhal.

„Dacă desemnarea celor doi mitropoliţi, ÎPS Bartolomeu şi ÎPS Daniel, era previzibilă, iată că Sfîntul Sinod a găsit cu cale să desemneze chiar şi un episcop de la o episcopie cu un caracter mai special şi cu o viaţă mai deosebită. Deci, se Ioan-Selejan-1vede cu atît mai mult lucrarea lui Dumnezeu, cît şi faptul că nu au fost imixtiuni din afară în ceea ce priveşte desemnarea candidaţilor. Eu zic că a fost un semn de la Dumnezeu, un semn şi pentru opinia publică, dar şi pentru mass-media, să fie mai… prudente atunci cînd judecă anumite chestiuni din viaţa noastră bisericească. E adevărat, presa a văzut în mine «o surpriză». Eu nu sînt surpriză. La Biserică noi spunem că sînt lucrări ale lui Dumnezeu. Cît despre desemnarea mea, nu pentru mine mă gîndesc mai mult şi nu pentru mine a contat această chestiune, cît pentru această zonă pe care o reprezint; adică, cel puţin în cursul zilei de miercuri, toată mass – media românească şi din străinătate a vorbit despre Covasna şi Harghita ca despre un pămînt românesc. Aceasta a fost marea bucurie pentru mine. Şi poate că, în acest context, vor fi luat aminte şi autorităţile, că n-ar trebui să mai considere spaţiul acesta, Harghita şi Covasna, ca pe un teritoriu românesc de categoria a doua şi pe românii de aici ca români de categoria a doua, fiindcă, iată, tot din Harghita a plecat şi primul patriarh al României, în 1925. Faptul că acum a fost nominalizat episcopul acestor ţinuturi e un semn că pe aici mai trăiesc şi români de cinste, de omenie, şi care încearcă să păstreze identitatea, graiul, spiritualitatea românească” – a mai declarat PS Ioan al Covasnei şi Harghitei.

Întrebat ce aşteaptă, ca episcop, de la noul patriarh, PS Ioan a declarat pentru Făclia: „Nu aştept şi nici nu i-aş cere ca începînd de mîine să pună Biserica Ortodoxă într-o nouă… ecuaţie. Trebuie să ţinem cont însă de prefacerile, de ceea ce se întîmplă în societate şi mai ales să fim atenţi la acest fenomen de globalizare, unde elementul de relativizare a credinţei este tot mai pregnant. Este o provocare pentru noi toţi, cei care sîntem în Sfîntul Sinod, să putem păstra credinţa noastră ortodoxă aşa cum am preluat-o din Sfînta Scriptură şi din scrierile Părinţilor noştri, să nu cădem cumva într-o relativizare. Contactul cu alte Biserici, contactul cu alte comunităţi religioase, cu alte civilizaţii, poate fi benefic, dar nu cumva să ne relativizăm credinţa noastră”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie