PS Florentin: Nu este suficient să vorbim frumos despre unitate creștină

”Degeaba ne dorim unitate creștină din tot sufletul, dacă la nivel practic nu trăim acest ideal, al unității” – a declarat miercuri, la întâlnirea de dinainte de Paști cu presa, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu.

Întrebat și Preasfinția Sa dacă vizita Papei Francisc în România poate fi un pas înainte spre unitate între ortodocși și catolici, PS Florentin a amintit strigătul „Unitate! Unitate”, izvorât, în 1999, la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, din pieptul credincioșilor, „fără a fi fost organizat cumva sau premeditat”.

„Papa Ioan Paul al II-lea avea întotdeauna o prezență de spirit remarcabilă. A ascultat strigătul și a răspuns: «Da! Da, însă grăbiți-vă!». «Grăbiți-vă», din două motive: «grăbiți-vă» pentru că deja era timpul să plece la aeroport, «grăbiți-vă» pentru că el era în vârstă și «grăbiți-vă» să faceți unitatea, voi.

Întrebat ce împiedică realizarea acestei unități, PS Florentin a răspuns: „Vedeți, sunt multe piedici. Pornim de la ideea că nu este suficient să vorbim frumos despre unitate creștină și să spunem că o dorim din tot sufletul, dacă la nivel practic nu trăim acest ideal al unității. Adică, atâta vreme cât noi, împreună, nu putem face niște oficii, elementare – binecuvântarea unei statui, o înmormântare, binecuvântarea unei clădiri -, degeaba vorbim de dorința de unitate. Există aceste mici probleme pe care noi ni le facem, nu ni le fac ceilalți. Sunt regulile pe care ni le facem noi. Ei bine, în clipa în care vom putea să înlăturăm puțin aceste piedici pe care noi ni le punem, atunci poate se va deschide mai mult drumul spre unitate. Nu înseamnă că nu împingem la limitele posibilului, ceea ce se poate face, dar cred că s-ar putea face un pic mai mult și la nivel ierarhic, pentru a crea aceste punți de legătură. Sunt mult mai multe elementele care ne unesc decât cele care ne deosebesc”.

Referitor la întâlnirea dintre Papa Francisc și Patriarhul Daniel, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla a declarat că așteptarea Bisericii Greco-Catolice este ca ei ”să se înțeleagă bine, și să poată realiza între ei o prietenie autentică”. „Peste tot unde Papa Francisc a reușit să creeze această prietenie umană, s-au creat și punți, în interior. Este nevoie să nu creăm ziduri, să nu punem bariere: „Papa de la Roma, imperialistul care vine să cucerească România” etc. Sunt povești, sunt broșuri recente care au apărut, din anumite surse mănăstirești. De aceea, trebuie să coborâm puțin și la nivelul situației actuale, să vedem întâi cine este omul acesta care, de fapt, nici nu vine din realitatea noastră, este un american, vine din America de Sud. Este pentru întâia oară când un american sudist este pe acest tron, pentru prima oară un argentinian, pentru prima oară un iezuit și care poartă numele Sfântului Francisc. Deci are foarte multe primate, în sensul acesta” – a declarat PS Florentin, adăugând că Papa Francisc este „un om simplu, este un om direct, și dacă își găsește un partener de discuție la fel de simplu și de direct, se pot realiza aceste punți”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie