PS Florentin, despre Ziua Mondială a Tineretului: Aici, la Cracovia, limba credinţei şi limba iubirii este mult mai puternică decât orice limbă străină

În perioada 25-29 iulie 2016, în Polonia se celebrează Ziua Mondială a Tineretului (ZMT), în prezenţa a peste un milion de tineri din lumea întreagă între care cca. 1000 de tineri din România, însoţiţi de numeroşi preoţi şi patru episcopi, din Lugoj, Cluj şi Oradea. Tema întâlnirii este: „Fericiţi cei milostivi, pentru că ei vor afla milostivire” (Mt. 5,7).

Ziua Mondială a Tineretului (aflată la cea de-a XXXI-a ediţie), este organizată în Cracovia, oraşul Sfântului Ioan-Paul al II-lea (cel care a inaugurat, în 1985, celebrarea ZMT) şi al Sfintei Faustina Kowalska (1905-1938) – canonizată de Papa Ioan Paul al II-lea la 30 aprilie 2000, când acelaşi Sfânt Papă a instituit Sărbătoarea Milostivirii Divine. Mesajul despre milostivirea lui Dumnezeu – despre Cracovia-1puterea nesfârşită a iertării şi a iubirii divine – revelat prin Sfânta Faustina, se află la baza instituirii, de către Papa Francisc, a Anului Jubiliar al Milostivirii în Biserica Catolică în 2016, în lumina căruia se desfăşoară actuala ediţie a ZMT.

Importanţa ZMT în viaţa Bisericii Catolice este cu atât mai mare, cu cât este motivul principal al primei vizite apostolice a Sfântului Părinte Francisc în Polonia. Sfântul Părinte a sosit în Polonia miercuri, 27 iulie 2016, şi  va încheia vizita duminică, 31 iulie, la ora 10:00, în „Campus Misericordiae” din Cracovia, prin Sfânta Liturghie şi rugăciunea Angelus. care vor marca încheierea Zilei Mondiale a Tineretului.

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla este reprezentată la Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) de 100 de tineri, însoţiţi de şapte preoţi şi de episcopul eparhial, PS Florentin. O parte dintre tineri au pornit spre Polonia marţi, 19 iulie. Din 21 iulie, au fost găzduiţi în loc. Olawa – Dieceza de Wroclaw, Polonia, unde au luat parte la manifestări organizate aici în pregătirea ZMT, iar în 25 iulieau pornit spre Cracovia, unde s-au reunit cu ceilalţi tineri pelerini români. Din 25 iulie, tinerii din grupul eparhial au fost cazaţi la familii, în Parohia Świątniki Górne, lângă Cracovia, unde sunt primiţi cu multă ospitalitate şi căldură.

După deschiderea festivă a ZMT din 26 iulie, în seara de joi, 28 iulie, în Parcul Blonia lângă Cracovia, în prezenţa a peste un milion de tineri, a avut loc ceremonia de primire a Papei Francisc. În cadrul ceremoniei au fost salutate în mod solemn toate ţările reprezentate la ZMT. În aceste momente, pe podiumul central, între cele 187 de steaguri ale ţărilor prezente, a fluturat şi steagul României.

Din Cracovia, PS Florentin a transmis, pentru Biroul eparhial de Presă, câteva gânduri cu privire la experienţa trăită în aceste zile de sărbătoare a tinereţii.

PS Florentin:  – Am ajuns la Cracovia în seara de luni, 25 iulie 2016, după ce, la amiază am celebrat Sf. Liturghie la Trzebnica. De acolo ne-am îndreptat spre Świątniki Górne,  parohia care găzduieşte tinerii Cracovia-6din Eparhia noastră de Cluj-Gherla. Aici tinerii s-au cazat la familii, iar eu am fost adus cu maşina la Hotelul Centrului Academic Cracovia, unde suntem cazaţi toţi episcopii participanţi la ZMT.

– Cum descrieţi întâlnirea cu credincioşii catolici din Polonia? Au reuşit tinerii români să-şi facă prieteni, să comunice, să-şi împărtăşească credinţa şi valorile lor spirituale?

PS Florentin: – Familiile din Polonia sunt foarte ospitaliere, foarte deschise şi îşi pun la dispoziţie nu doar casa, ci şi bunăvoinţa lor, şi chiar mâncarea. Mulţi dintre tineri, deşi iau masa în mod organizat, când ajung acasă, gazdele îi invită să ia masa şi împreună cu ei, mănâncă de mai multe ori. O problemă ar fi necunoaşterea limbii poloneze, dar nimeni nu s-a plâns că nu a putut comunica, pentru că există o altă limbă, limba credinţei şi limba iubirii, care este mult mai puternică decât orice limbă străină şi de multe ori prin gesturi, cu o îmbrăţişare sau cu un zâmbet, se rezolvă totul.

– Există un climat general tensionat, după şirul de atentate care au lovit Germania şi Franţa, culminând cu uciderea, chiar în ziua precedentă deschiderii ZMT, a preotului francez care celebra Sfânta Liturghie în biserica parohială (la celebrarea inaugurală a Cracovia-2ZMT, cardinalul Dziwisz, arhiepiscop de Cracovia) a cerut tuturor să facă rugăciune pentru sufletul pr. Jacques. Au afectat aceste evenimente desfăşurarea ZMT? 

PS Florentin: – În după-amiaza zilei de marţi, 26 iulie, a avut loc Liturghia de deschidere, pe câmpul Blonia, din Cracovia, în prezenţa a peste 600 de episcopi, cca 500.000 de tineri şi mii de preoţi. Încă de la început am fost impresionaţi de mobilizarea extraordinară a forţelor de ordine (nu este numai Poliţia şi Jandarmeria, sunt şi Forţele antitero, chiar şi poliţia militară, cu dispozitive de luptă militară, cu blindate, pe lângă numeroasele maşini de poliţie), de ordinul sutelor. Există şi două elicoptere care survolează zona celebrativă şi numeroase dispozitive şi puncte de control.

Dar, dincolo de aceste măsuri speciale de securitate, Sfânta Liturghie de deschidere a ZMT a fost frumoasă, animată de coruri tinereşti şi însoţită de ovaţiile tinerilor din diferite ţări. Mai întâi au fost aduse pe podiumul principal relicve ale Sfintei Faustina şi ale Sfântului Ioan Paul al II-lea – Karol Wojtyła şi Sfânta Taină, apoi a început Sfânta Liturghie. A urmat predica cardinalului Stanislaw Dziwisz, în limba polonă, cu cele trei întrebări: „de unde venim?; unde ne aflăm? şi încotro ne îndreptăm?”, cu sfaturi concrete pentru tineri, despre cum trebuie trăite aceste momente de comuniune.

În după-amiaza de 28 iulie, când în parcul Blonia din Cracovia a avut loc ceremonia de primire a Sfântului Părinte Francisc, am fost din nou, cu toţii, uimiţi de severitatea controalelor: am făcut mai mult de o oră, deşi, practic, pe jos traseul este cam de 15-20 de minute, aceasta pentru că ne-au dus spre stadion unde am fost trecuţi printr-un filtru deosebit. La nici una dintre Zilele Mondiale al Tineretului de până acum nu am văzut măsuri de securitate atât de severe. După aceea am intrat în incinta parcului şi acolo atmosfera era extraordinară. Erau prezenţi tineri din 187 de ţări din 6 continente – cca un milion de tineri, cca 1000 de episcopi şi cardinali, deci cam a patra parte din numărul total de episcopi şi preoţi din întreaga Biserică Catolică.

– Aţi prezentat o impresionantă imagine a Bisericii din prezent şi dintotdeauna: pusă în faţa provocărilor văzute şi nevăzute, Biserica este chemată să rămână ancorată în iubire. Mai puternic decât spectrul morţii este Chipul Învierii, Isus Cel Viu care transmite azi Cracovia-4lumii mesajul Său de speranţă prin bucuria şi entuziasmul tinerilor reuniţi la ZMT 2016.      

PS Florentin: – E foarte frumos când se văd steagurile colorate, tinerii care sunt entuziaşti, unii cântă, alţii dansează, alţii chiar se joacă cu mingea. Am urmărit apoi pe ecrane cum Papa a fost primit de primarul Cracoviei şi a primit cheile oraşului şi apoi s-a urcat într-un tramvai special. În tramvai erau persoane cu dizabilităţi cărora le-a dat binecuvântare. Ajuns la Blonia, a parcurs o parte din parc în papamobil, salutând şi binecuvântând tinerii, după care a venit pe scenă şi a început programul care a cuprins lectura unui fragment evanghelic, diferite momente coregrafice, au fost prezentate diferite tradiţii din Polonia, dar şi din alte zone ale lumii – au urcat pe podium africani, asiatici, europeni, americani. Cel mai emoţionant a fost momentul când s-a prezentat câte un sfânt de pe fiecare continent şi apoi s-au prezentat, prin reprezentanţii aleşi, toate ţările de pe continentul respectiv – pe ecran apăreau culorile steagurilor şi numele ţărilor şi tineri care purtau steagurile defilau pe scenă.

Sigur, la timpul rânduit a fost amintită şi ţara noastră, România, şi ne-am bucurat foarte mult, steagul îl purta o tânără din Dieceza de Iaşi. Apoi a sosit momentul cel mai aşteptat, predica Sfântului Părinte, care a fost îndelung ovaţionat de tineri.

Predica a fost foarte dinamică, colocvială: „Iubiţi tineri, când Isus atinge inimile, atunci voi, tinerii, sunteţi capabili de lucruri mari; aveţi încredere că lucrurile se pot schimba? Aveţi această încredere?” – i-a întrebat Papa pe tineri, „Credeţi că lucrurile se pot schimba?” Şi ei au spus „Da!”; Papa a spus: „Nu am auzit, mai repetaţi!” şi tinerii au repetat: „Da!”. Papa le-a spus: „Nu uitaţi că azi Biserica priveşte spre voi, dar, mai mult, putem spune, lumea întreagă priveşte astăzi spre voi. De aceea – a spus Sfântul Părinte – milostivirea are mereu un chip tânăr ca al vostru. Voi, tinerii, trebuie să aveţi curajul unor vise mari. Sunteţi capabili să visaţi? Atunci când inima este deschisă, ea este capabilă de lucruri mari şi de milostivire. Haideţi să repetăm împreună: milostivire!” – şi toţi tinerii au repetat de câteva ori cuvântul „milostivire”.

Papa Francisc a mai spus: „Nu uitaţi, Isus este un dar, este darul cel mai mare pe care Tatăl ni l-a făcut. Isus Hristos vine să ne dea pasiunea vieţii, El este Cel care ne face să dăm ce e mai bun din noi înşine, este Cel care ne împinge să ridicăm privirea şi să visăm lucruri înalte. Dar cineva poate spune: „Părinte, eu sunt slab şi cad adeseori şi încerc din nou, dar mereu cad în păcate!”. Şi, răspunde Sfântul Părinte: „Cei care sunt excursionişti în Alpi, la munte, cântă: «arta urcatului nu este a nu cădea, dar a te ridica imediat» şi «înalţă privirea şi vei vedea că mâna Lui este cea care te ridică încă o dată şi încă o dată şi încă o dată!»” Şi zice: „Aţi înţeles?” şi toţi răspund: „Da!”.

Papa a meditat apoi textul evanghelic cu Marta şi Maria (Lc 10, 38-42), a spus că noi suntem ocupaţi ca şi Marta şi nu avem timp pentru Hristos. „În aceste Zile Mondiale ale Tineretului Isus doreşte să intre în casa mea şi în casa ta. Să fie aceste zile, zile doar pentru Isus, pentru a-L asculta împreună cu alţii”. Papa a întrebat: „Vreţi să aveţi o viaţă plină?” Tinerii au răspuns „Da!”. „Atunci – le-a spus Papa -, începeţi prin a vă lăsa impresionaţi, mişcaţi; începeţi cu milostivirea care are mereu chipul unei inimi tinere. Fie ca Maria, Mama Milostivirii, să ne mijlocească aceste daruri!”. Sfântul Părinte a încheiat, Cracovia-5spunând: „În linişte, să ne rugăm Domnului: Doamne, lansează-ne Tu în aventura milostivirii; împinge-ne la ascultarea acelora pe care nu îi înţelegem, cu Maria din Nazareth şi cu Elisabeta”.

Au mai fost cântări foarte frumoase, cântări tinereşti, s-a cântat Imnul Milostivirii şi cântece în limba polonă şi tinerii cântau şi ei. A fost frumos şi faptul că oriunde eram, aveam contact cu tinerii. Şi prin acele garduri de pază tinerii ne întindeau mâna, strigau cântau, dădeam mâna cu ei, era o atmosferă cu adevărat de sărbătoare, de bucurie, de mulţumire, se auzeau grupuri care scandau în diferite limbi numele Papei.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru tot, îi avem în suflet şi în rugăciune, sigur, în primul rând pe tinerii participanţi la ZMT şi ne rugăm Domnului să putem înţelege şi valorifica sensul acestor momente, dar avem în sufletele noastre şi pe toţi cei de acasă, cei care s-au încredinţat rugăciunilor noastre.

Vă invit să rămânem cu această frumoasă invitaţie pe care Sfântul Părinte ne-o face, de a nu uita niciodată că, „Chipul Milostivirii este un chip tânăr, chipul unei inimi tinere”, este chipul pe care trebuie să-l purtăm fiecare în sufletul nostru.

– Vă rugăm, în încheiere, transmiteţi celor de acasă, părinţilor, apropiaţilor, un mesaj despre cei 100 de tineri pelerini la ZMT din Eparhia de Cluj-Gherla.

 PS Florentin: – Tinerii noştri sunt bine, mulţumim lui Dumnezeu! Avem în grup tineri de la vârsta de 12 ani până la cei de vârsta mea. Trebuie să spun că, la nivelul punctualităţii şi al disciplinei nu au fost probleme. În general ei au răspuns foarte bine punctelor şi orelor de întâlnire şi au lăsat o impresie bună în familiile în care au fost. La Olawa, după plecarea tinerilor noştri, chiar în ultima zi, s-a plâns mult. S-au Cracovia-3vărsat lacrimi la despărţire pentru că s-a creat o legătură, o prietenie deosebită, dincolo de limbă. Peste tot am fost primiţi cu inima deschisă şi s-au deschis, sigur şi inimile tinerilor noştri. M-am bucurat că am reuşit să formăm o familie, prin celebrările liturgice pe care le-am avut în fiecare zi.

Mai trebuie să spun că, în zilele petrecute în Olawa – Dieceza de Wroclaw, grupul nostru a fost cel mai bun la prezentarea grupurilor: am pregătit dansuri folclorice, am avut şi panouri cu prezentarea ţării noastre, a tradiţiilor şi obiceiurilor noastre, ceea ce a impresionat foarte mult şi, repet, dintre toate grupurile – pentru că au fost acolo grupuri din Spania, Italia, Franţa, Germania –, dintre toate aceste grupuri, grupul nostru a fost cel mai bine apreciat la nivelul prezentării, chiar dacă, în paranteză fie spus, la fotbal, dintre patru echipe, am ocupat locul IV, totuşi, consider că prezenţa noastră acolo a fost remarcată în sensul cel mai pozitiv al cuvântului şi tinerii noştri într-adevăr au făcut cinste Bisericii şi neamului nostru.

Sperăm ca, în continuare, să fie totul bine, aici, la Cracovia, unde suntem mult mai mulţi – nu mai suntem 2000 de tineri câţi am fost la Wroclaw, ci peste un milion – dar deocamdată se face faţă bine acestor condiţii, de aceea, părinţii pot să fie liniştiţi că totul merge bine şi tinerii se comportă bine, frumos şi disciplinat.

V.S.

Articole din aceeasi categorie