Proiect social marca Valentin Cuibus: Locuințe la prețul corect!

Candidatul PSD la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Valentin Cuibus, propune un proiect curajos, care vizează oamenii cu venituri medii și mici și care nu-și permit să plătească între 1800 și 2000 de euro/mp, cât se practică în prezent, pentru o locuință.

„Primăria și Consiliul Local au la îndemână pârghiile legislative și financiare pentru implementarea unui proiect local, respectiv înființarea unei regii care să funcționeze în registrul legal al unei societăți cu răspundere limitată (SRL), prin care Primăria poate achiziționa terenuri din mediul privat (dacă va fi cazul și nu se vor identifica terenuri aflate în patrimoniul local pe care se pot dezvolta proiecte imobiliare), unde se pot construi blocuri la prețul corect al pieței, respectiv 800-850 euro/mp la stadiul finisat. Primăria va iniția un parteneriat public privat cu băncile, pentru întrajutorarea celor care doresc achiziționarea acestor apartamente la prețul de construcție și va asigura fondul de garantare pentru împrumuturile bancare ale celor care doresc să cumpere apartamentele. Practic, prin acest proiect Primăria va rula fondul alocat construcțiilor de apartamente, iar în cazul în care unul sau mai mulți beneficiari ai acestui proiect nu vor reuși să-și plătească ratele, atunci acele apartamente vor reintra în circuitul funcțional al proiectului sau în patrimoniul administrativ local sub regimul locuințelor sociale” – a explicat Cuibus, în cadrul unei emisiuni TV.

În opinia candidatului PSD la Primăria Municipiului Cluj-Napoca, un procent de 10% din apartamentele construite pot deveni locuințe sociale pentru familiile care nu-și permit nici în acest cadru achiziția unui apartament și încă 10% pot deveni locuințe ANL.

„Primarul Emil Boc a semnat contractul pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru metrou și trenul metropolitan, în valoare de 35,9 milioane de lei, respectiv 7,4 milioane de euro. Un calcul matematic simplu arată că un apartament în suprafață de 60 mp, la prețul de construire de aproximativ 800-850 euro/mp, înseamnă un preț de achiziție de aproximativ 50.000 euro. Cele 7,4 milioane de euro amintite mai sus pot deveni anual aproximativ 150 de apartamente, care să ofere perspectiva unui trai decent în poate cel mai scump oraș din România, dacă facem referire la prețurile practicate pe piața imobiliară locală” – a mai declarat Valentin Cuibus.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie