Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj

O echipă de specialiști din diferite domenii ale culturii tradiționale, angajați și colaboratori ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, coordonată de cercetător prof. Mircea Cîmpeanu, șeful Biroului de cercetare, arhivare, culegere cultură și artă tradițională din cadrul instituției, se va afla, în perioada 21 – 26 iunie, în localitățile Dealu Negru, Călățele, Văleni, Bica, Măguri-Răcătău și Beliș.

Echipa va face cercetări în domeniile: folclor literar, muzical și coregrafic, ocupații, meșteșuguri, unelte și industrie casnică, norme de conviețuire, port popular, grai specific, obiceiuri vechi, artă populară și artă aplicată, cultură etnică și antropologie culturală.

Miercuri, 24 iunie, de sărbătoarea populară a Sânzienelor (Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul), în Măguri-Răcătău vor fi reconstituite două obiceiuri populare, împreună cu localnicii și păstrătorii de tradiții din zonă. Cele două obiceiuri vor fi fotografiate și filmate, iar materialele rezultate vor intra în arhiva și în patrimoniul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, ca mărturie vie pentru generațiile următoare.

Acțiunea este parte a proiectului „Zona montană a județului Cluj. Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj, 2020”, derulat pe parcursul anului de CJCPCT Cluj. Proiectul, care are ca scop salvgardarea, digitizarea și promovarea folclorului din zona de munte a județului Cluj, beneficiază de susținere financiară din partea Administrației Fondului Cultural Național.

Articole din aceeasi categorie