Proiect de cercetare a tradițiilor din satele de munte

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj desfășoară în acest an un amplu proiect de cercetare a patrimoniului cultural tradițional, în zona montană a județului Cluj.

Sunt vizate opt localități montane – Sâncrai, Călățele, Dealu-Negru, Beliș, Mărișel, Mănăstireni, Râșca și Măguri-Răcătău. Prospectarea teritoriului va fi făcută de o echipă de specialiști, care va face cercetări în domeniile: folclor literar, muzical și coregrafic, ocupații, meșteșuguri, unelte și industrie casnică, norme de conviețuire, port popular, grai specific, obiceiuri vechi, artă populară și artă aplicată, cultură etnică și antropologie culturală. Pe parcursul etapelor de lucru va fi consemnat stadiul de păstrare a tradițiilor, dar și posibilitățile de reconstituire și restaurare a celor uitate, bogate în elemente de cultură imaterială și patrimoniu local.

Echipa proiectului este formată din specialiști în diferite domenii ale culturii tradiționale, angajați și colaboratori ai CJCPCT Cluj și este coordonată de șeful Biroului de cercetare, arhivare, culegere cultură și artă tradițională din cadrul instituției, cercetător prof. Mircea Cîmpeanu. Consultant artistic – Adriana Andrei, manager – Adriana Irimieș.

„Zona montană a județului CLUJ. Proiect de cercetare multidisciplinară a culturii tradiționale din județul Cluj, 2020” este primul proiect complex de cercetare și valorificare a patrimoniului tradițional, specific zonei de munte. Proiectul beneficiază de susținere financiară din partea Administrației Fondului Cultural Național și va contribui la salvgardarea, digitizarea și promovarea folclorului din această zonă.

M. T.

Articole din aceeasi categorie