Program omagial: „Fericitul Iuliu Hossu, Episcop martir, la 135 de ani de la naștere”

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Asociația „Cardinal Iuliu Hossu”, în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune, organizează, în perioada 31 ianuarie – 2 februarie, un program omagial dedicat „Fericitului Iuliu Hossu, Episcop martir, la 135 de ani de la naștere”.

Conform celor anunțate de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, în cadrul evenimentului va fi prezentată și audiată, în premieră, o înregistrare rară cu Iuliu Hossu – un interviu realizat cu acesta de pr. Mircea Todericiu, din Statele Unite, în ultima perioadă a vieții Cardinalului (anii 1968-1969), pe când se afla cu domiciliul obligatoriu la Mănăstirea ortodoxă Căldărușani. Înregistrarea a fost pusă la dispoziția Episcopiei de Societatea Română de Radiodifuziune, prin grija doamnelor Silvia Iliescu și Carmen Ionescu, și a fost procesată de Gelu Hossu și Viorica Sabo.

În cadrul evenimentului vor conferenția: prof. dr. Ruxandra Cesereanu, prof. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a UBB, ing. Iuliu Hossu, ing. Gelu Hossu și PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla.

Audiția interviului (vineri, 31 ianuarie, de la ora 16:30), celebrarea liturgică și conferințele (sâmbătă, 1 februarie, de la ora 9:00), se vor desfășura în Aula „Cardinal Iuliu Hossu”, respectiv în Capela „Sf. Iosif” din Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea, Piața Cipariu f.n., Cluj-Napoca.

Duminică, 2 februarie – sărbătoarea Întâmpinării Domnului -, de la ora 10:30 va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească, în Catedrala „Schimbarea la Față”, cea în care, între 1930-1948, Arhiereul Iuliu Hossu (Episcopul de Cluj-Gherla, de atunci), aducea mărire lui Dumnezeu și pe care în cartea „Memoriilor” o numea „scumpa catedrală a sufletului meu, a scumpei Eparhii”. La încheierea celebrării se va ieși într-o procesiune condusă de Episcopul eparhial PS Florentin, la statuia Cardinalului Iuliu Hossu, unde se va rosti o rugăciune.

„Aniversarea nașterii Arhiereului român-unit reprezintă o invitație pentru fiecare participant de a-și însuși, precum și de a rosti ferm în fața provocărilor lumii contemporane, crezul vieții Fericitului Episcop martir: „Credința noastră este viața noastră!” – precizează organizatorii.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie