Program multianual de cercetări arheologice: „Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a anunţat începerea Programului multianual de cercetări arheologice „Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei”, cel mai mare de acest fel derulat în România pînă în prezent.

Potrivit unui comunicat al MNIT, remis presei, programul se va desfăşura pe o perioadă de patru ani, timp în care se vor efectua cercetări arheologice sistematice şi pluridisciplinare în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, monumente înscrise pe Lista Patrimoniului UNESCO. De asemeni, se va urmări „realizarea unei diseminări cît mai eficiente a rezultatelor cercetărilor atît printre specialişti, cît şi în rîndul publicului larg”.

„În cadrul acestui program, care a fost iniţiat şi este finanţat de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, muzeului nostru îi revine rolul de instituţie organizatoare, parteneri fiindu-ne Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca. Dorinţa noastră este ca acest important program de cercetare să devină un model, în conformitate cu valoarea vestigiilor şi statutul UNESCO al monumentelor antice din zona Munţilor Orăştiei” – se precizează în comunicatul MNIT. Conform aceleiaşi surse, managerul programului de cercetare este dr. Carmen Ciongradi, directorul general al MNIT Cluj, iar responsabilul ştiinţific şi şef al şantierelor arheologice este conf. dr. Gelu Florea de la Universitatea Babeş-Bolyai.

M. T.

Articole din aceeasi categorie