Program de combatere a violenței și bullying-ului în școală, prin practici restaurative

Zona Metropolitană Cluj (ZMC) a anunțat finalizarea unui proiect cu finanțare europeană, „RESTORE”, care a avut ca obiectiv dezvoltarea și implementarea unui program de combatere a violenței și bullying-ului în școală, prin practici restaurative.

„Prin practicile restaurative, persoanele care au cauzat un lucru rău învață cum comportamentul lor îi afectează pe cei din jur, ajung să înțeleagă care le sunt responsabilitățile pentru repararea răului cauzat și li se oferă posibilitatea de a face schimbări. Implementarea acestui tip de practici a fost scopul proiectului internațional «Developing safer and positive climate through restorative practices», cu acronimul «RESTORE», derulat în Belgia, România, Italia, Olanda, Marea Britanie și Franța. Partea românească a proiectului a fost gestionată în calitate de partener de Zona Metropolitană Cluj. Echipa proiectului a avut misiunea de a identifica și sprijini o școală primară și/sau gimnazială să devină o instituție restaurativă, adică una în care se aplică principiile enunțate mai sus, cu privire la rezolvarea conflictelor” – informează ZMC.

Instituția clujeană de învățământ, selectată, a fost Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, dezvoltarea și implementarea programului derulându-se în patru etape: dezvoltarea unui cadru teoretic (viziune) a unei școli restaurative; dezvoltarea unui ghid strategic de implementare a practicilor restaurative; formare cadrelor didactice din unitatea identificată ca școală demonstrativă pentru implementarea și utilizarea practicilor restaurative; utilizarea practicilor restaurative la clase, pe o perioadă de un an și jumătate.

Cadrele didactice de la școala menționată au fost formate în aplicarea practicilor restaurative, care apoi au fost implementate cu susținerea și mentoratul echipei de proiect, până la instituirea stării de urgență, respectiv martie 2020. Din momentul instituirii stării de urgență, echipa ZMC a menținut permanent legătura cu școala, oferind suport online. Totodată, echipa ZMC a elaborat un studiu despre implementarea practicilor restaurative în Școala Gimnazială „N. Iorga”.

„Am reușit să demonstrăm că, oferind elevilor și profesorilor în mod constant mai multe responsabilități, mai multe opțiuni și mai multe oportunități de a-și face vocea auzită, într-o unitate de învățământ se instaurează un climat de încredere, care determină o rată mai mică de abandon școlar sau reducerea cazurilor de bullying”, declară Bela Olimpiu Lăcătuș-Iakab, managerul de proiect din partea ZMC.

Proiectul RESTORE a fost finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus +, Acțiunea cheie 2 – Parteneriate strategice. Bugetul total a fost de 381.000 de euro, iar componenta clujeană de 31.000 de euro.

Zona Metropolitană Cluj este o asociație de utilitate publică, formată din municipiul Cluj-Napoca, 19 comune din apropiere și Consiliul Județean Cluj. ZMC derulează proiecte care au ca scop creșterea calității vieții în aria metropolitană, fiind activă în domenii precum dezvoltarea urbană, comunitățile defavorizate, mediul înconjurător, cercetare, resurse umane, economie rurală etc.

Articole din aceeasi categorie