Prof. Ioan Piso spune că trebuie să se audă şi partea raţională de gîndire despre Roşia Montană

Profesorul universitar dr. Ioan Piso de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca afirmă că trebuie să se audă şi “partea raţională” de gîndire referitoare la situaţia de la Roşia Montană, amintind că el a luptat, timp de un deceniu, nu doar pentru salvarea patrimoniului de valoarea mondială al acestei localităţi, ci şi pentru “apărarea tuturor celor ce nu se dau bătuţi pentru a-şi păstra casa, grădina, bisericile ridicate de strămoşii lor şi morţii din cimitirele acestei aşezări”.

“Ţin să felicit conducerea Universităţii Babeş-Bolyai şi pe cea a Academiei Române pentru ideea de a fi organizat Conferinţa internaţională cu tema «Roşia Montana în istoria universală», care se desfăşoară, timp de două zile, la Cluj-Napoca. Trebuie să se audă şi partea raţională din gîndirea acestui popor. Dar trebuie să reamintesc că mie mi s-a întîmplat să fiu dat afară din toate comisiile de specialitate şi de patru ori de la conducerea Muzeului de Istorie a Transilvaniei pentru părerile mele legate în primul rînd de Roşia Montană şi considerate delict de opinie”, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, prestigiosul istoric clujean.

Prof. Piso a fost exclus din fruntea Comisiei Monumentelor şi Siturilor Istorice din Transilvania, din Comisia Naţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice, din Biroul Comisiei Naţionale de Arheologie şi în cele din urmă din această comisie. Totodată, a fost înlăturat, de patru ori, din fruntea Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Istoricul a precizat, de asemenea, că în demersurile sale pentru apărarea patrimoniului istoric şi arheologic de la Roşia Montană a fost lăsat aproape singur. “Dimpotrivă, unii au căutat să profite de necazurile pe care le-am avut ca urmare a intervenţiilor mele în presa din ţară şi în mari instutuţii europene. Intelectualul român mai are mult de învăţat”, a spus, în context, renumitul istoric.

Profesorul Ioan Piso a susţinut, vineri, în secţiunea “Patrimoniul natural, istoric şi cultural al zonei Roşia Montană” a conferinţei comunicarea intitulată “Patrimoniul Arheologic de la Roşia Montană”.

Articole din aceeasi categorie