Prof. dr. Ioan Piso, decorat de preşedintele Klaus Iohannis

Dirijorul Cristian Mandeal, regizorul Radu Jude, arheologul Ioan Piso, directorul de imagine Vasile Drăgan au fost decoraţi vineri de preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, informează AGERPRES.

Şeful statului l-a decorat pe Cristian Mandeal cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, Ioan-Pisope Ioan Piso cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, pe Vasile Drăgan cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer şi pe Radu Jude cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere pentru excelenţa de care au dat dovadă în întreaga lor carieră, pentru dăruirea şi talentul cu care s-au implicat în promovarea imaginii României în lume. De asemenea, preşedintele Iohannis i-a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer scriitorului Matei Vişniec, însă acesta nu a fost prezent la ceremonie.

Preşedintele Iohannis a subliniat că distincţiile conferite reprezintă o „recunoaştere a valorilor perene ale naţiunii noastre”. „Ziua Culturii Naţionale ne oferă prilejul decorării dumneavoastră pentru cariera excepţională şi îndelungată, pentru strălucirea talentului pe care l-aţi fructificat în confruntările artistice internaţionale, pentru exemplul pe care îl daţi generaţiilor ce vă urmează şi vă admiră. Opera dumneavoastră se aşează în faţa lor ca un reper de profesionalism şi angajament în slujba valorilor umane fundamentale. Ea este rodul aşezării modernităţii expresiei artistice pe fundamentul bogatei tradiţii muzicale, dramatice şi cinematografice româneşti. Este reconfortant să aflăm că patrimoniul cultural al României are deopotrivă cercetători şi apărători, dar şi forţe creatoare ce îl îmbogăţesc constant”, a spus şeful statului, în cadrul ceremoniei.

Propunerea de decorare a celor cinci oameni de cultură a fost făcută de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Articole din aceeasi categorie