Procesiunile de Sf. Mărie, la Nicula, nu vor avea loc în acest an

Cele două procesiuni tradiționale care se organizau anual, la 15 august, de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, respectiv Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, la Nicula, nu vor avea loc în acest an.

Modalitatea de desfășurare a manifestărilor religioase dedicate sărbătorii „Adormirea Maicii Domnului”, care vor avea loc la Mănăstirea Nicula în data de 15 august 2020, a fost stabilită, având în vedere contextul actual cauzat de pandemie, în cadrul unei întâlniri de lucru, condusă de prefectul Mircea Abrudean, la care au participat reprezentanți ai Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, ai Eparhiei Greco-Catolice de Cluj – Gherla și ai instituțiilor implicate în desfășurarea manifestărilor.

Astfel, – informează Instituția Prefectului – „în acord cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Eparhia Greco-Catolică de Cluj – Gherla” și conform Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 34/05.08.2020, pentru toți participanții la evenimentul religios este obligatorie purtarea măștii de protecție astfel încât să acopere nasul și gura. Se interzic: organizarea de puncte comerciale fixe sau ambulante de vânzare produse de orice natură în incinta mănăstirii și pe traseul înspre mănăstire, cu excepția magazinului cu obiecte bisericești al mănăstirii; distribuirea de hrană în sistem organizat către credincioși sau orice alte formule asimilate; comercializarea și consumul de băuturi alcoolice în incinta mănăstirii și pe traseu; distribuirea de băuturi non-alcoolice în alte tipuri de recipiente decât cele îmbuteliate.

Credincioșii se vor putea închina la Icoana Făcătoare de Minuni de la distanța de 1.5 m, fără a avea contact cu aceasta.

Conform sursei citate, la toate intrările în județ, precum și în zona municipiului Gherla vor fi amplasate filtre de control, formate din echipaje mixte ale Poliției Rutiere și Inspectoratului de Stat în Transportul Rutier. Va fi amplasat un număr suficient de toalete ecologice, distribuite în mai multe locații din incinta mănăstirii, astfel încât să nu se creeze aglomerări de persoane. Monitorizarea respectării tuturor măsurilor impuse se va realiza prin mijloace specifice, inclusiv drone, coordonarea fiind realizată în cadrul Centrului de Comunicații Mobil amplasat în incintă. Pe traseu vor fi amplasate mijloace de semnalizare și comunicare de tip panouri led, bannere ș. a., pentru transmiterea de mesaje și comunicări în timp real către participanți.

Măsurile de ordine publică în sistem integrat, pe timpul afluirii credincioșilor spre Mânăstirea Nicula, se vor asigura prin instituirea unor posturi și patrule, pentru prevenirea și descurajarea producerii unor fapte antisociale, pentru îndrumarea persoanelor și supravegherea respectării măsurilor de protecție și a distanțării fizice.. Se va asigura ordinea publică în zona mânăstirii, în timpul slujbelor religioase, în perioada 12 – 16 august, cu respectarea măsurilor de protecție și distanțare fizică pe timpul accesului la Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, precum și în zona verde a mânăstirii, unde pelerinii campează. Se vor organiza fluxuri separate de intrare/ ieșire pentru accesul în anumite zone ale mănăstirii. Se vor asigura echipaje de intervenție în scopul gestionării unor situații de risc sau pentru decongestionarea unor aglomerări de persoane – mai informează Instituția Prefectului – Județul Cluj.

Potrivit aceleiași surse, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului a extins programul manifestărilor religioase, acestea desfășurându-se în perioada 12 – 15 august, fiind organizată liturghie arhierească în fiecare din aceste zile. În acest sens, credincioșii pot participa în oricare din zilele menționate la slujbă, pentru a nu se crea aglomerări. Slujbele vor fi transmise în direct de către postul Trinitas TV, existând, de asemeni, transmisiuni live pe pagina de Facebook a Mănăstirii Nicula.

M. T.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Procesiunile de Sf. Mărie, la Nicula, nu vor avea loc în acest an

  1. dancp

    nesimtzitzilor
    da la bucuresti,giulesti so putut duce mii numaa la priveghi laa interlopul ucis?
    credinciosii ortodocsi si greco catolici sint noua bataie de joc a guvernantilor