Probleme grave de mediu în județul Cluj

Garda de Mediu Cluj a efectuat, de la începutul anului, nu mai puțin de 770 de controale, aplicând 33 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 230.000 lei. Potrivit reprezentanților Serviciului Comisariatului Județean Cluj al Gărzii de Mediu, pe parcursul anului trecut au fost realizate 1.533 acțiuni de control, care s-au finalizat cu 117 sancțiuni. Totodată, inspectorii clujeni de mediu au formulat, în 2018, șase sesizări penale ca urmare a neregulilor constatate.

Reprezentanții Gărzii de Mediu Cluj atrag atenția că cele mai grave probleme de mediu din județul Cluj sunt legate de nefinalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor și de neînchiderea depozitului privat de deșeuri de la Dej Urișor. „Deși depozitele menajere neconforme de la Gherla, Turda și Huedin au fost declarate închise și se execută lucrări de închidere la depozitele Pata-Rât, Dej și Câmpia Turzii, faptul că CMID (Centrul de Management Integrat al Deșeurilor) nu este funcțional nici la această dată generează probleme în gestionarea deșeurilor la nivelul județului Cluj”, au avertizat inspectorii Gărzii de Mediu Cluj.

Proiectul Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), cu o valoare imensă, de peste 110 milioane de lei, bani europeni, este o poveste veche de peste 10 ani. Lucrările la CMID sunt realizate, în prezent, în proporţie de doar 42 la sută, iar cele de consolidare a versantului sunt în proporţie de 56 la sută. Din cauza multiplelor probleme tehnice şi a disputelor cu contractorii, proiectul pare, pe zi ce trece, tot mai greu de finalizat.

Reprezentanţii CJ Cluj susţin că se confruntă cu dificultăţi în implementarea proiectului, arătând că până acum antreprenorul a formulat și înaintat nu mai puțin de 12 revendicări. „Deși Consiliul Județean Cluj a analizat și respins aceste revendicări, soluționarea va fi stabilită ulterior prin instanță. În aceste condiții, având în vedere calificarea juridică a contractelor de tip FIDIC, clauzele acestora atrag numeroase probleme de interpretare care generează o serie de activități specifice, complexe, care nu pot fi asigurate de către personalul de specialitate juridică din cadrul aparatului propriu al Consiliului Județean, astfel încât apreciem necesară achiziționarea unor servicii juridice specializate în acest domeniu”, a arătat Consiliul Judeţean Cluj.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj susţin că, deşi lucrările la Centrul Integral de Management integrat al deşeurilor sunt gata în proporţie de doar 42 la sută, celula de depozitare este relizată în proporţie de 68 la sută, ceea ce va pemite unităţilor administrative din judeţ să depoziteze deşeurile în această celulă şi să nu mai fie nevoite să le transporte la sute de kilometri cum procedează în prezent.

O altă problemă majoră la nivelul judeţului Cluj e generată de faptul că nu a fost închis depozitul neconform Dej-Urișor, aparținând SC Metal Maryfera. Pentru acest depozit industrial, Comisia Europeană a adoptat decizia de sesizare a Curții Europene de Justiție pentru neîndeplinirea obligațiilor privind depozitele de deșeuri neconforme care fac obiectul cauzei C- 301, Comisia declanșând procedura de infrigement” împotriva României, precizează Garda de Mediu Cluj. Cu toate acestea, spun inspectorii clujeni de mediu, până în prezent nu au fost demarate lucrările de închidere și ecologizare.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Probleme grave de mediu în județul Cluj

  1. ovi

    Da gunoaiele de pe Somes nu va deranjaza, nu le vedeti ?. Nici pe Boc nu-l deranjaza…

  2. ovi

    Da gunoaiele de pe Somes nu va deranjaza, nu le vedeti . Nici pe Boc nu-l deranjaza…