„Pro Rural Europa”, la Cluj-Napoca

În cadrul proiectului „PRORURE II” – „PRO RURAL EUROPA”, organizat prin programul UE pentru educație Erasmus+ și Serviciul Internațional de Dezvoltare Rurală, în colaborare cu AGRU – Asociația Generală a Românilor Uniți, Greco-Catolici, la Centrul spiritual iezuit „Manresa” din Cluj-Napoca s-a desfășurat, zilele trecute, o activitate transnațională de învățare, predare și instruire.

Seminarul a reunit membri ai unor asociații catolice din zonele rurale din 11 țări europene, pentru a vorbi despre Biserică și despre dezvoltarea în plan rural. Sub motto-ul „Împreună pentru zonele rurale din Europa – trăind ideea europeană”, întâlnirea s-a dorit un schimb de experiență, în care ideile exprimate să genereze proiecte concrete și lumea satului să fie pentru toți o sursă de îmbogățire spirituală. Totodată, a fost o invitație la meditație asupra realității depopulării zonelor rurale, s-a căutat să se înțeleagă de ce locuitorii au plecat din sate și ce i-ar atrage înapoi.

Temele conferințelor și dezbaterile au fost despre sat, despre tradiții, particularități care țin de etnie, de contextul social. S-a asigurat traducere simultană pentru limbile engleză, germană, română, spaniolă, italiană, franceză, astfel că Spiritul Rusaliilor a luminat adunarea, arătând-o ca pe o expresie a catolicității, aflată sub „cupola” Bisericii Universale, dar și cu deschidere ecumenică. În centrul iezuit din cartierul clujean Zorilor a fost prezentă, timp de 5 zile, bogăția diversității de forme de manifestare a credinței și a spiritului civic din întreaga Europă.

La momentul deschiderii a participat și ierarhul greco-catolic al locului, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, care a rostit un cuvânt introductiv. Au fost prezenți și tineri din ASTRU – Asociația Tineretului Român Unit, fiind evidențiată îndelungata colaborare existentă între ASTRU și AGRU, ca urmare a uneia dintre inițiativele prof. Viorica Lascu (1919-2015), fiica botanistului pr. dr. Alexandru Borza, în calitatea sa de președintă AGRU național și membră a Acțiunii Catolice internaționale. Programul primei zile s-a încheiat cu o conferință – „Europa trebuie să respire cu ambii plămâni” (Ioan Paul al II-lea), ținută de prof. dr. Máté-Tóth, de la Universitatea din Szeged.

Fiecare zi s-a încadrat într-o tematică proprie: „Lumi ale vieții: religie / biserică – social / politic în Europa”, cu două conferințe – „Artă religioasă în România – patrimoniul cultural european”, prezentare a conf. Dan Ruscu, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Universitatea Babeș-Bolyai și „Credințe și biserici în Europa”, ținută de prof. dr. Máté-Tóth și pr. dr. Cristian Sonea, prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă – UBB; „Lumi ale vieții în Europa: economic / social / zone rurale / cultural”, conferențiari – conf. Avram Fitiu de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, dr. Markus Vennewald COMECE, secretar al Comisiei de Afaceri Sociale și prof. dr. Máté-Tóth; „Împreună în și pentru Europa”, reflectată prin conferințele ținute de prof. dr. Máté-Tóth și de pr. Marius Taloș, din București. Programul penultimei zile a inclus și o activitate practică – vizitarea unei ferme și a comunității din Dăbâca.

V.S.

Articole din aceeasi categorie