Priveghi și parastas pentru Doina Cornea, cu participarea unui Cardinal al Bisericii Catolice

Cardinalul Francesco Monterisi, Arhipreot emerit al Bazilicii Papale San Paolo fuori le Mura din Roma, aflat în aceste zile într-o vizită în România, s-a rugat la căpătâiul d-nei Doina Cornea, al cărei trup neînsuflețit a fost depus duminică după-amiază în aula Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Catedrala greco-catolică în construcție din Piața Cipariu, dedicată Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea.

Prezența și omagiul unui Prinț al Bisericii Catolice a adus binecuvântarea lui Dumnezeu peste o viață dăruită neamului românesc și promovării celor mai nobile valori umane.

Parastasul de pomenire a fost celebrat de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, în prezența familiei îndoliate și a celor care au dorit să vină să-și ia bun rămas, între care pr. Călin Bot, vicar general, preoți consilieri eparhiali, pr. Teodor Lazăr, care a asistat-o spiritual pe d-na Cornea de-a lungul multor ani, numeroși preoți, persoane consacrate și credincioși. Studenții Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” au contribuit la celebrare.

Înainte de slujba Parastasului, a dorit să-și aducă omagiul Mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuț, care a rostit și câteva cuvinte in memoriam: „Cu mult drag, auzeam la Europa liberă cum lua atitudine împotriva tuturor fărădelegilor care existau în țara noastră (…). Doina Cornea s-a mutat lângă Domnul ei și Domnul nostru și noi socotim că Domnul o așează acolo unde este locul celor curajoși, care l-au mărturisit în condiții dificile. (…). și de acolo, din casa Tatălui, se va ruga ca într-o lume atât de învălmășită, atât de duplicitară, când e vorba de valori, ca tot mai mulți dintre conaționalii noștri să aibă credința care să mute munții de răutate din locul lor și bunătatea și dreptatea lui Dumnezeu să se așeze”. Înaltpreasfinția Sa a oferit-o pe d-na Cornea drept ”model de verticalitate și de curaj de urmat pentru noi toți”.

După Parastas, PS Florentin a prezentat-o pe d-na Doina Cornea, așa cum a cunoscut-o, a descris modelul pe care ea l-a oferit românilor, dârzenia și curajul luptei duse cu regimul comunist și apoi cu cel post-comunist, a asemănat-o Episcopului vizionar Inochentie Micu Klein și cu Episcopul martir Iuliu Hossu, fiindcă, la fel ca ei, a fost „exilată de ai săi între ai săi”, și a încheiat, spunând: „Trecerea la Domnul, acum, a doamnei Doina Cornea, doresc să fie pentru noi un semn de speranță, fiindcă, dacă aici, pe pământ, după anii 90, am avut o perioadă de timp (prin d-na Cornea), un bun mijlocitor, în Guvern, care s-a luptat pentru recuperarea drepturilor Bisericii Greco-Catolice care fusese văduvită de mănăstiri, biserici, case parohiale, școli ș.a., iată că acum, încet, Biserica începe să-și reintre în drepturi. Să știm că la începutul acestei lupte a fost vocea profesoarei Doina Cornea! De aceea, Biserica noastră, prin subsemnatul și preoții aici prezenți, îi aduce un pios omagiu și împreună ne-am rugat astăzi, ne vom ruga și mâine, pentru ca Bunul Dumnezeu să o așeze cu drepții, acolo, în locurile de frunte, ale luptătorilor pentru adevăr, dreptate și libertate. Odihna cea veșnică dă-i-o ei, Doamne, și lumina cea fără de sfârșit să strălucească ei. Să se odihnească în pace, din mila lui Dumnezeu! Amin”.

Text și foto: Viorica SABO

Articole din aceeasi categorie