Prinţul Charles face campanie pentru a salva pădurile “Contelui Dracula”

– Daily Telegraph –

Prinţul de Wales s-a alăturat unei campanii pentru a salva “pădurile de basm” din România, avînd în vedere că strămoşii săi din Transilvania coboară pînă la Vlad Ţepeş, scrie Daily Telegraph în ediţia de joi, care precizează că prinţul vorbeşte    într-un nou documentar despre Munţii Carpaţi, care va fi difuzat pe Travel Channel, chiar înainte de Halloween.

”Mi se pare că în Transilvania există o combinaţie de ecosistem natural cu un sistem uman cultural”, a spus el. “Această relaţie integrată, extraordinar de unică, este extrem de importantă. Oamenii tînjesc după acest sentiment de apartenenţă, identitate şi semnificaţie”, a adăugat el.

Pădurile dese din Munţii Carpaţi, care au inspirat odată legenda vampirului, sînt unele dintre ultimele zone sălbatice neatinse din Europa. Multe dintre satele săseşti mici nu s-au schimbat de secole, iar în păduri se găsesc încă urşi şi lupi. Cu toate acestea, creşterea economică rapidă din noua ţară membră a UE, România, înseamnă că atît pădurile, cît şi modul vechi de trai sînt supuse ameninţării reprezentate de construcţii şi cererea de cherestea.

Prinţul Charles, care a cumpărat recent o casă într-un mic sat din zonă, face apel la protejarea pădurilor înainte de a fi pierdute pentru totdeauna, aşa cum s-a întîmplat cu pădurile care acopereau odată o mare parte din Marea Britanie.

Prinţul susţine chiar că are o legătură de familie cu Transilvania, prin intermediul lui Vlad al III-lea, domnitorul Ţării Româneşti, mai bine cunoscut sub numele de Vlad Ţepeş, care a fost o rudă îndepărtată a străbunicii sale, regina Mary. Se spune că nobilul din secolul al XV-lea, celebru pentru uciderile sale sîngeroase, l-ar fi inspirat pe Dracula lui Bram Stoker, care a declanşat întreaga legendă a vampirilor.

Vorbind în noul documentar despre Munţii Carpaţi, Prinţul Charles a glumit despre legăturile familiei sale cu “Contele Dracula”. “Genealogia arată că descind din Vlad Ţepeş, aşa că am un pic de miză în ţară”, a spus el.

Urmînd o tendinţă de a cumpăra case în mediul rural din România, cînd sînt încă ieftine, Prinţul Charles a cumpărat o casă veche de 150 de ani, cu cinci camere, în satul Zalanpatak, despre care se spune că a fost fondat de unul din strămoşii săi din Transilvania. El a spus ca este vital pentru a proteja calitatea “atemporală” a zonei, ce este ca în “poveştile pe care le citeai în copilărie”. Casa este în curs de restaurare ca o casă de vacanţă pentru familia regală şi casă de oaspeţi, fapt care ajută la menţinerea locurilor de muncă şi a talentelor rurale din zonă.

Prinţul Charles a avertizat că dacă pădurile sînt tăiate, România va ajunge ca zonele aride din Highlands în Scoţia sau Canada, care au fost odată acoperite de păduri virgine. “Dacă vom continua în acest fel, vom face ca distrugerea să aibă loc, iar oamenii să spună mai tîrziu că vor înapoi pădurile”, a spus el.

Magor Csibi, country manager al Programului Dunăre-Carpaţi al WWF în România, a declarat că 250.000 de hectare de păduri virgine din România trebuie protejate de urgenţă. Zona reprezintă pînă la 65% din pădurile virgine rămase încă în Europa, în afară de Rusia, şi adăpostesc urşi bruni, rîşi şi alte 13.000 de specii.

“Salvarea tuturor pădurilor noastre şi a biodiversităţii lor fără egal este misiunea noastră, dar punctul culminant al acestei misiuni este de a proteja pădurile noastre virgine”, a spus el. “Nu vom fi niciodată capabili să refacem această parte a naturii. Odată pierdută, este pierdută pe veci. Avînd în vedere că sîntem printre ultimele naţiuni europene suficient de norocoase pentru a avea o astfel de comoară, este obligaţia noastră morală de a păstra aceasta bucată de natură intactă şi de a lăsa o mică parte de natură sălbatică copiilor noştri”, a subliniat el.

Articole din aceeasi categorie