Primele şapte închisori cele mai confortabile din lume

Imaginea asociată închisorilor nu este bună. Mari construcţii sordide, izolate unde deţinuţii sînt obligaţi să trăiască în condiţii inumane. Probabil că şi cinematografia a contribuit mult la această imagine, asociind-o celulelor întunecate, mizeriei şi drogurilor… Există însă şi excepţii care au dus la o clasificare a închisorilor în funcţie de confortul pe care îl oferă.

1. Primul loc îl ocupă centrul penal din Halden Felgsen, Norvegia, cunoscută ca cea mai umană închisoare din lume, pentru tratamentul special pe care îl primesc deţinuţii. Fiecare cameră este dotată cu ecran plat, lumină naturală, mobilier modern, baie şi frigider, iar 12 dintre ele au chiar bucătărie şi salon. Din oferta culturală de care beneficiază deţinuţii fac parte lecţii de muzică, bibliotecă, studiou de înregistrare, sală de sport şi de baschet şi un teren de fotbal. Recent s-a vorbit mult în presă despre acest centru fiind locul de “găzduire” al lui Anders Behring Breivik, autorul mascarului din insua Utoya.

2. Urmează Centrul de Detenţie din Leoben, Austria, a cărui structură din sticlă şi oţel aminteşte mai mult de sediul unei firme decît de o închisoare. Inscripţia de la intrare, “Fiecare persoană privată de libertate va fi tratată cu respectul cuvenit unei fiinţe umane” aminteşte filosofia locului. Închisoarea are capacitatea de a găzdui 205 de deţinuţi în încăperi cu baie şi bucătărie separate (unele inclusiv matrimoniale) dotate cu geamuri din sticlă incasabile, birou şi rafturi.

3. Tot în Norvegia, situată pe insula Bastoey se află prima închisoare ecologică din lume, capabilă să se alimenteze singură cu energie şi mîncare, datorită panourilor solare şi a grădinilor de legume. Desigur deţinuţii dobîndesc o amplă responsabilitate medio-ambientală.

4. Facem saltul pe alt continent pînă în Filipine, în oraşul Cebu, unde găsim o altă închisoare care găzduieşte 1500 de deţinuţi şi care realizează diferite activităţi artistice şi coregrafii spectaculoase, precum populara temă “Thriller” vizionată deja de 50 milioane de useri pe YouTube.

5. În mijlocul haosului penitenciar din Venezuela există confortabila închisoare San Antonio din insula Margarita. Aici cei 20.000 de deţinuţi şi-au instaurat un regim propriu în care singura restricţie este că nu pot să plece; restul, arme, telefoane mobile, droguri, muzică, sex, petreceri, piscină sau aer condiţionat sînt permise, cu condiţia să poată plăti.

6. Închisoarea San Pedro din La Paz (Bolivia) este un adevărat oraş într-un oraş. Fiecare dintre cei 1700 de deţinuţi îşi pot cumpăra o celulă de diferită categorie, iar pentru a obţine bani trebuie să realizeze diferite munci “legale sau ilegale” care există în frizerii, restaurante sau hoteluri. Îşi aleg proprii lideri care dictează şi legile după care se guvernează centrul.

7. Încheie această fastuoasă clasificare un centru spaniol, închisoarea de la Aranjuez unde deţinuţii au posibilitatea de a convieţui în module familiale alături de perechea lor şi de copii cu vîrsta de pînă la 3 ani. Doar 18 perechi întrunesc condiţiile necesare pentru a se bucura de acest “privilegiu”, dintr-un total de 1.697 de deţinuţi.

Articole din aceeasi categorie