Primarii clujeni ai PSD racolați de PNL

Au mai rămas câteva zile până la începerea perioadei de depunere a candidaturilor pentru alegerile locale și trei săptămâni până la intrarea în campania electorală. Până acum, la nivelul județului Cluj au avut loc o serie de schimbări de culoare politică în rândul actualilor aleşi locali. Mai mulți primari aleși în 2016 pe listele PSD, nemulțumiți de felul în care sunt reprezentați și susținuți de formațiunea social democrată, au ales să treacă la PNL și să candideze pentru un nou mandat din partea acestei formațiuni politice.

Potrivit informațiilor deținute de ziarul Făclia, până în acest moment, nu mai puțin de treisprezece primari PSD au anunțat că vor schimba partidul și că vor candida pe listele PNL.

Miza racolării primarilor este una importantă. Pe lângă câștigarea unor primării, noile achiziții politice aduc voturi importante pentru alegerea președintelui Consiliului Județean dar și a parlamentarilor.

Făclia vă prezintă aleșii locali din județul Cluj racolați de PNL în contextul alegerilor locale.

Costan Morar a obținut până acum trei mandate de primar al municipiului Dej pe listele PSD. Săptămna trecută, Costan Morar, a anunțat, oficial, că va candida pentru un nou mandat din partea Partidului Naţional Liberal, „alături de o echipă responsabilă”. Am trăit în PSD perioade frumoase, alături de oameni minunaţi dar am trăit şi umilinţa de a fi suspendat din partid, chiar dacă la acel moment eram singurul primar PSD al unui municipiu din judeţ. Un gest politic justificat doar de ambiţia unora de a înlătura un om incomod care nu a putut fi controlat. Un gest de neînţeles la acea vreme nici de către cei care m-au votat, de cetăţeni, de colegii de partid, nici chiar de către adversarii politici”, a declarat Costan Morar. Edilul a mai spus că a avut discuții cu liderii PNL Cluj, Alin Tişe şi Daniel Buda pentru susținerea marilor proiecte viitoare ale Dejului, pe identificarea de noi oportunităţi de investiţii şi pe susţinerea acestora la nivel naţional şi guvernamental. „Am apreciat în mod deosebit eficienţa şi sinceritatea discuţiilor avute cu liderii PNL Cluj, în legătură cu posibilitatea construirii unui proiect comun pentru Dej şi dejeni, precum și asigurările primite din partea domniilor lor pentru susţinerea administrativă şi politică a oricărui proiect solid care este util pentru Dej”, a spus Morar.

Un alt primar dintr-un oraș important din județul Cluj care a fost ales pe listele PSD iar acum va candida pentru un nou mndat din partea PNL este Cristian Matei. Edilul din Turda a fost exclus din PSD în noiembrie anul trecut iar în februarie a.c. a fost validat de PNL drept candidat al acestei formațiuni pentru fotoliul de primar la Turda.

Primarul comunei Ceanu Mare, Liliana Moldovan a anunțat la finalul luniii iulie că părăsește PSD și că la viitoarele alegeri locale va candida pentru un nou mandat din partea PNL. Edilul a spus că a luat această decizie pentru a face parte dintr-o echipă adevarată care dorește să sprijine comuna Ceanu Mare și să susțină proiectele în scopul dezvoltării comunității de aici.

Un alt primar PSD care a bătut palma cu PNL pentru a candida pe listele acestei formațiuni politice este Viorel Ghic, comuna Mărișel. Viorel Ghic ar fost convins să treacă la PNL de către preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, după ce drumurile judeţene de la Gilău la Mărişel şi de la Măguri Răcătău la Mărişel au fost modernizate și asfaltate.

Călin Fărgaciu a ales și el să candideze pentru un nou mandat de primar în comuna Săndulești pe listele PNL după ce în 1016 a fost ales în acestă funcție pe lista PSD. De asemenea, Aurel Giurgiu, primarul comunei Luna a ales să părăsască PSD și să candideze pentru un nou mandat pe listele PNL.

Printre primarii PSD racolați de PNL se mai numără Ana Cighir, de la Așchileu, Dumitru Oltean de la Mintiu Gherli, Ioan Mocea-Jichișu de Jos, Tiberiu Zelenț-Mica, Casian Rus-Cuzdrioara și Ioan Fărtan Sânmartin. Totodată, Emil Pârțoc, primarul comunei Iclod, ales în 2016 pe istele PSD, va candida de data aceasta independent.

Surse politice susțin că și primarul comunei Mănăstireni, Petru Coldea nu va mai candida pentru un nou mandat din parta PSD, urmând să treacă la o altă formațiune politică.

Potrivit legii, un primar îşi pierde mandatul dacă demisionează din partidul din care făcea parte la ultimele alegeri. Prin urmare, niciun primar nu a schimbat încă, în acte, partidul. Acest lucru va deveni însă evident după 18 august, ultima zi de depunere a candidaturilor, sau cel mai târziu în campania electorală care va debuta pe 27 august.

În septembrie 2014, la câteva luni după ruperea USL, o ordonanţă de urgenţă a permis primarilor ca, în decurs de 45 de zile, să poată schimba partidul fără să-şi piardă mandatul. La sfârşitul acelui an, Curtea Constituţională a respins-o, dar după ce şi-a făcut efectul: în judeţul Iaşi, 25 de primari au părăsit PNL, marea majoritate ca să se înscrie în PSD. Abia în 2017 a respins-o şi Parlamentul.

C.P.

Articole din aceeasi categorie

One Response to Primarii clujeni ai PSD racolați de PNL

  1. dancp

    penibil jenibil nesimtzire