Prima Împărtășanie pentru 42 de copii clujeni

Sărbătoare a luminii și bucuriei, duminică, 26 mai 2019, la Cluj-Napoca, în luna martirilor și a Preasfintei Fecioare Maria, în zilele premergătoare vizitei Sfântului Părinte Francisc în România și beatificării episcopilor greco-catolici care au apărat, cu prețul vieții lor, credința în unire cu Roma.

Cunoscuta sintagmă „Sângele martirilor, este sămânța creștinilor” (Tertulian) și-a aflat împlinirea și în această zi de celebrare a vieții și Învierii, prin cei 42 de copii, fetițe și băieți, cu fețe senine, frumos înveșmântați, care la orele dimineții au traversat, în procesiune, centrul municipiului Cluj-Napoca. Ei au pornit de la Catedrala „Schimbarea la Față” (B-dul Eroilor) și au mers până la noua Catedrală a „Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea” (Piața Cipariu), pentru a se întâlni întâia oară cu Domnul Isus Hristos prezent în Sfânta Împărtășanie, în cadrul Sfintei Liturghii celebrată în capela „Sf. Iosif” (din incinta catedralei), de către PS Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla și concelebrată de mai mulți preoți, pe acordurile răspunsurilor liturgice date de copiii Corului Allegria, protagoniști ai Liturghiei copiilor din fiecare duminică și sărbătoare.

Urmați în pelerinajul lor de cei ce de fapt le-au precedat și le-au condus pașii pe drumul spiritual – episcop, preoți, credincioși -, copiii au fost înconjurați cu iubire și primiți cu mare bucurie în sânul comunității creștine greco-catolice. Plini de emoție și sfială, după ce au făcut profesiunea de credință, ei L-au primit în suflete curate pe Domnul Isus Hristos și odată cu acest moment au fost priviți și primiți în Biserică precum lumina cununii martirilor, ei fiind razele izvorâte din jertfa și lupta lor. Pr. Titus Sas consilier cu cateheza, cel care a coordonat programul Primei Împărtășanii, împreună cu catehetele Otilia David și Adriana Tușa, cu colaborarea mai multor preoți și a familiilor acestor copilași, sunt cei ce i-au condus cu răbdare, nu doar în pelerinajul prin oraș, ci și pe drumul mult mai lung al pregătirii spirituale pentru primirea, pentru întâia oară în mod conștient, a Trupului și Sângelui lui Isus.

După celebrarea liturgică, pr. consilier Titus Sas a rostit câteva cuvinte în care a pus accent pe cuvântul „mulțumire”, acesta fiind și înțelesul cuvântului „Euharistie”. A adus mulțumire lui Dumnezeu pentru ziua frumoasă și însorită, de asemenea a mulțumit preoților care au ajutat la spovedania celor 43 de copii, a mulțumit episcopului eparh pentru prezență și binecuvântare și, nu în ultimul rând, și-a exprimat recunoștința față de părinți, cetehete, familii, pentru „această zi extraordinară” în care a remarcat „emoția copilașilor când s-au împărtășit pentru prima oară”. Mulțumiri au fost aduse și de către PS Florentin: pr. Titus, pentru buna organizare a evenimentului, celor care au contribuit la „educația pe care acești copii au primit-o la credință”, preoților concelebranți,  Cercetașilor Munților pentru ajutorul oferit, membrilor ASTRU, corului Allegria, copiilor și tuturor credincioșilor. Preasfinția Sa a mulțumit și Poliției și Jandarmeriei care au asigurat protecția și ordinea în timpul pelerinajului.

La final fiecare copil a primit câte un mic cadou și PS Florentin le-a oferit câte o diplomă de amintire de la Prima Împărtășanie. Ierarhul clujean le-a făcut micilor sărbătoriți ai zilei și o recomandare, întărită și de pr. consilier Titus, ca acest pas să fie doar primul, și, de acum să se îndrepte mereu spre sfintele locașuri, pentru noi și noi dezlegări de păcate și împărtășiri cu Domnul, Cel ce S-a făcut dar, „hrană, jertfă și garanție a vieții veșnice”, pentru ca, primindu-L, să-L poată dărui mai mult, mai departe, tuturor celor dornici de mântuire.

V.S.

Articole din aceeasi categorie